11 °C Budapest
Megdőlt a tejmítosz: tényleg nem tesz jót a szívünknek a magas zsírtartalmú?

Megdőlt a tejmítosz: tényleg nem tesz jót a szívünknek a magas zsírtartalmú?

2021. szeptember 25. 13:01

Kutatásban vizsgálták a tejtermék fogyasztásnak, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések összefüggését. Az eredmények alapján megdőlni látszik a tévhit, miszerint a tej egészségtelen, ugyanis a tejzsírsav csökkentheti az érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A friss kutatásban, amelyben elsőként svédeket figyeltek meg, mintegy 4000 60 év feletti vett részt. A kutatás alapján azok a személyek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak tejzsírt, kisebb esélyük volt arra, hogy szív-és érrendszeri betegségben szenvedjenek. Bár az eredmények még hagynak kérdéseket maguk után, az látható, hogy a tejtermékek fogyasztása valóban nagy szerepet vállalhat az egészséges életmódban, és a betegségek megelőzésében.

A CNN írt az eredményekről, amelyben a világ legnagyobb tejtermék fogyasztó országait vizsgálták. A nemzetközi kutatócsoport 4150 svéd 60 éves zsírsav szintjét vizsgálta, átlagosan 16 évig követve azt, külön figyelmet szentelve annak, hogy hányan haltak meg szívroham, agyvérzés vagy keringési panaszok következtében.

A statisztikai korrekció után, ahol kizárták az egyéb, ismert kockázati tényezőket, mint az életkor, jövedelem, életmód, a kutatók azt találták, hogy akiknek magas a zsírsavszintje, ami utal a tejzsírok magas bevitelére, alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata. A csapat ezt követően más országokban is megerősítette ezt, miután a svéd eredményeket 17 másik vizsgálattal ötvözve mintegy 43 ezer embert vizsgáltak meg Dániából, Angliából és Amerikából.

A tejzsíron kívül más tényezők is befolyásolhatják tanulmányunkat, azonban a kutatás végére láthatjuk, hogy a tejzsír nem árt.

-mondta Matti Marklund, a Sydney -i George Institute for Global Health vezető kutatója.

Bár érdekes összefüggések ezek, további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy megfejtsük és megértsük a tejzsírok, és a tejtermékek egészségre gyakorolt hatásait.

A kutatás vezető szerzője, Kathy Trieu, a George Institute kutatója szerint egyes tejtermékek, különösen az erjesztett tejtermékek pozitív hatással vannak többek között a szív egészségére is.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a tejtermékek tápanyagokban gazdagok, és az egészségre gyakorolt hatása nagyban függ a tejtermék típusától. Mivel a hatás inkább a típusból fakadhat, nem feltétlen a zsírtartalomtól, ez kétségeket ébreszthet abban, hogy jó-e elkerülni a tejzsírokat. Tanulmányunk ugyanis azt sugallja, hogy a tejzsír bevitelének csökkentése, tejtermékek mellőzése nem biztos,hogy a legjobb választás szívünk egészségének megőrzése érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

-tette hozzá a kutató, aki szerint fontos megjegyezni, hogy bár a tejtermékek gazdagok telített zsírokban, és más tápanyagokban, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezik. Más zsírok, és növényi olajok még nagyobb egészségügyi előnyökkel járhatnak, mint a tejzsírok.

Bár az adatok inkább összefüggést mutatnak, mint ok-okozatot, Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem Kardiovaszkuláris Táplálkozási Laboratóriumának igazgatója, és vezető tudósa elmondta, hogy a legnagyobb aggodalmát ezzel a kutatással kapcsolatban az okozza, hogy a friss tanulmány eredményei értelmezhetőek úgy, hogy minden teljes zsírtartalmú tejtermék csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban elmondása szerint az adatok egy része nem támogatja ezt az állítást.

A legmagasabb tejbeviteli biomarkerrel rendelkező csoportnak alacsonyabb volt a testtömegindexe, aktív életet folytattak, egészséges életmóddal, ennál fogva kevesebb volt az esélyük arra, hogy kialakuljon a szív-és érrendszeri betegség. Az elemzések során a maradéknál a zavar nem volt kizárható. Az adatok nem egységesek, ráadásul nem tudták megállapítani az ok-okozati összefüggést.

Hazánkban is pusztít az alattomos népbetegség, sokan nem is tudják, hogy betegek. A magas vérnyomás, a szív-sés érrendszeri betegségek nálunk is jelentősen hozzájárulnak a halálozási arányhoz. A szívbetegek akut kezelésében élen járunk, de a hosszú távú túlélési arány így is meglehetősen alacsony, az akut szívinfarktust követően az egy éven belüli halálozás Magyarországon 19,6%, szemben az ausztráliai 7,3%-kal. A Pénzcentrum korábbi cikkében ír a KardioKözpont tavalyi, a Szív Világnapja alkalmából készített 500 fős reprezentatív kérdőíves kutatásáról, amiből kiderült, hogy siralmas a helyzet hazánkban. A felmérésből ugyanis kiderült, hogy a válaszadók csaknem 80 százalékának van valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel rendelkező családtagja, 36 százalékuk pedig önmaga is érintett valamelyik kórképben (magasvérnyomás, érszűkület, szívinfarktus).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm