A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient

Áll a bál a kínai vakcinák körül: egyre többeknek súlyos döntést kell meghozniuk

2021. augusztus 5. 16:46

Érdekes, de a három kínai vakcina közül Kínában csak egyet használnak, a többit külföldre terítik. Áll is mostanság a bál az oltóanyagok körül: egyre több ország, még ázsiában, is inkább a nyugati vakcinákra áll át. Mások viszont továbbra is ragaszkodnak a kínai oltásokhoz. Magyarországon a harmadik oltás kapcsán került újra előtérbe a hazai kínai oltás, és annak a hatékonysága.

Ahogy Magyarországon is, úgy az egész világban elég nagy port kavarnak éppen a mostani időkben a kínai vakcinák, és azok hatásossága. Hazánkban most éppen az van terítéken, hogy az augusztus 1-től élesedő harmadik lehetséges oltásra a leginkább azok jelentkeznek, akiket elsőre Sinopharmmal oltottak be. Mondván, a Magyarországon használt vakcinák közül ez volt a legkevésbé hatásos immunizáló.

Kína azonban nem csak a Sinopharmot gyárt úgymond a világnak, hanem azon kívül még Sinovacot, és CanSinot is. Csak az érdekesség kedvéért, Kínában például a Sinovac oltás van teljes mértékben engedélyezve az Our World in Data adatai alapján. Ahogy pedig az idő halad előre, egyre több ázsiai országban is felmerült a kétely a kínai vakcinákkal kapcsolatban.

Malajzia és Thaiföld például éppen júliusban jelentette be, hogy folyamatosan megszüntetik a Sinovac oltását. Előbbi Pfizerre vált, és már csak második immunizálásként adja ki a fennmaradó kínai vakcináit, addig utóbbi ennél egy lépéssel tovább megy, és már fel is ajánlott AstraZeneca-t azoknak, akik még csak várják második Sinovac adagjukat.

Thaiföld és Indonézia is bejelentette, hogy harmadik emlékeztető oltást kínál azoknak, akik megkapták a Sinovac vakcinát. Viszont mindkettő más vakcinát fog ehhez használni, nem pedig a Sinovacot. Szingapúr ezekhez képest még durvábbat lépett, ők már nem veszik számba (statisztikailag) azokat, akik Sinovac-oltást kaptak (jobbára egészségügyi dolgozók), és még a tesztelés alól sem mentesítik őket például, ha rendezvényre mennének.

Gyorsak voltak a kínaiak

Mint az ismert, Ázsiában és a világ számos más országában is, a Sinovac és más kínai gyártmányú vakcinák korábban voltak elérhetőek, mint az Európában vagy az USA-ban gyártottak, ami azt eredményezte, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók és az idősebb lakosság már kaphatott oltást. Mindazonáltal a szakértők kiemelik, bár a kínai oltások kevésbé hatékonyak abban, hogy megelőzzék a fertőződést, mint a nyugataik, viszont abban nagyon is azok voltak, hogy a fertőzötteknél ne kerüljön sor kórházi kezelésre vagy elhalálozásra, mégpedig időben.

Szakértők ugyanakkor úgy vélik, a vírus terjedésének teljes leállítását és a járvány leküzdését jobban segítik az mRNS-vakcinák, mint például a Pfizer vagy a Moderna, hiszen ezek hatékonysága a fertőzés kialakulása kapcsán rendkívül magas. Ezzel pedig magyarázható az ázsiai országok vakcina-fordulata. Sőt, ahogy a szakértők megjegyezik, arról például nincsenek tanulmányok, hogy például a Sinovac vagy más kínai vakcinák mennyire hatékonyak a Covid-19 variánsai ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És ha térképet megnézzük, láthatjuk, hogy a Sinovacot igen széles körben használták/használják Ázsiában. Sőt, itt vannak továbbra is olyan országok, akik néhány tiltakozó hang ellenére ragaszkodnak az oltáshoz, ilyen például Kambodzsa vagy a Fülöp-szigetek. De a Sinovacot egyébként, mint egyedüli kínai vakcinát Ukrajnába, Bosznia-Hercegovinában és Albániában is használnak, csak hogy Európát is említsük.

Érdekes azonban, hogy a Sinopharmot Európában egyedüli kínai vakcinaként csak Magyarország, Szerbia, Moldova illetve Montenegró használta, mások nem. A térképe tanúsága szerint érdemes azt is megjegyezni, hogy míg Afrikában csupán néhány államban érhetőek el kínai vakcinák, addig Dél-Amerika jóformán minden országában használják vagy használták valamelyik kínai vakcinát. Ami viszont még ennél is izgalmasabb, hogy míg Kínában és közvetlen környezetében is csupán 1-1 kínai vakcinát használt a legtöbb ázsiai ország, addig a világon egyetlen országként Pakisztán az, ahol mind a három kínai vakcina zöld lámpát kapott, és használták is.

Értékes volt a kínai tempó

Bármilyen kérdések is merüljenek fel mostanság sorozatosan a kínai vakcinákkal kapcsolatban Magyarországon vagy bárhol máshol a világban, szakértők a mai napig egyetértenek abban, hogy a gyorsan kifejlesztett kínai vakcinák értékes hozzájárulást jelentettek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések, kórházi ápolások és halálesetek megelőzésében azokban az országokban, ahol használták őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm