6 °C Budapest
1 millió magyar nap, mint nap komolyan tesz azért, hogy beteg legyen: erre függtek rá teljesen

1 millió magyar nap, mint nap komolyan tesz azért, hogy beteg legyen: erre függtek rá teljesen

2021. július 27. 16:47

Közel 1 millió magyar nap, mint nap legalább egyszer fogyaszt valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalt. Ezzel arányait tekintve gyakorlatilag az Európai Unió második legnagyobb cukros üdítőital-fogyasztói vagyunk, ami hosszú távon komoly gondokat okozhat. A legnagyobb probléma, hogy az üdítőkben található hozzáadott cukrok gyorsan és szinte észrevétlenül elhízáshoz vezethetnek, amiből aztán nagyon komoly betegségek alakulhatnak ki.

2019-ben az Európai Unióban a 15 éves és annál idősebb lakossága 9 százaléka naponta ivott cukorral édesített üdítőket. Hat százalékuk hetente 4-6 alkalommal, 19 százalékuk pedig hetente 1-3 alkalommal tette ugyanezt – derült ki az Eurostatt friss kiadványából.

A statisztikákból az is kiderült, hogy a cukorral édesített üdítők napi fogyasztása gyakoribb volt a férfiaknál, mint a nőknél (a férfiak 12 százaléka, szemben a nők 7 százalékával). Sőt, az adatokból kiolvasható az is, hogy minél idősebb korcsoportról volt szó, annál alacsonyabb volt a cukros üdítők fogyasztásának gyakorisága.

  • Egészen pontosan a legnagyobb cukros italfogyasztást a 15-24 évesek között regisztrálták (14%),
  • míg a 65-74 és 75 év felettieknél az arányszám kevesebb volt az 5 százaléknál.

Rengeteg magyar él cukros üdítőkön

Az Eurostat statisztikái megmutatják azt is, hogy az egyes tagállamok milyen szinten hódolnak a cukros üdítők oltárán. Ilyen szempontból toronymagasan a belgák vezetik a rangsort, az ottani lakosság 20 százaléka ugyanis napi szinten legalább egyszer iszik valamilyen cukros üdítőitalt. Ez csaknem az ország lakosságának negyede.

A második helyen azonban nagy a tülekedés, gyakorlatilag négy országban arányaiban körülbelül majdnem ugyanannyian, a lakosság 12 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer cukros üdítőt. Ezek az országok: Málta, Németország, Magyarország (!) és Lengyelország.

Ahogy a statisztikán is látszik, Magyarország az EU 4. legnagyobb cukros üdítő-fogyasztó nemzete, arányait tekintve, napi fogyasztásra vetítve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hazánkban a legfrissebb statisztikák szerint kb.

1 millió 15 évesnél idősebb állampolgár naponta egyszer legalább fogyaszt valamilyen cukros üdítőt.

Ez pedig az egész Európai Unióban a 4. legmagasabb arány. Nálunk többet, bár szinte a mi adatunkkal azonos számmal csak Németországban és Máltán isznak több cukros üdítőt, leszámítva természetesen az éllovas belgákat.

Érdekes adat az is a magyarokkal kapcsolatban, hogy a 15 évesnél idősebb lakosság 6,9 százaléka (kb. 600 ember) egy héten 4-6-szor, míg további 17,7 százaléka (kb. 1,5 millió ember) hetente legalább 1-3-szor iszik valamilyen cukorral édesített üdítőt az Eursotat statisztikája szerint. Mindez összességében azt is jelent, hogy Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság közül csaknem 3 millióan, azaz a teljes lakosság majd harmada heti rendszerességgel fogyaszt több kevesebb cukrozott üdítőitalt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Óriási a cukros üdítők fogyasztásának a mértéke

Az alkoholmentes italok piacán – az elmúlt évek mintegy 30 százalékos visszaesése után – 2014-ben lassú növekedés indult meg, amely a következő években is folytatódott, de a növekedés mértéke 2019-ben kis mértékben csökkent – írja friss adataira hivatkozva a Magyar Ásványvíz, gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. 2020-ra viszont mindez odáig vezetett, hogy szénsavad üdítőitalokból kevesebb volt az egy főre jutó átlagos fogyasztás, mint 2018-2019-ben. De ugyanígy a jeges teák, illetve a gyümölcslevek fogyasztása is csökkent.

Az adatokból ugyanakkor látszik, hogy míg a legtöbb magyar ásványvizet vásárol legtöbbet, egészen 2016 óta, második helyen, magabiztosan a szénsavas üdítőitalok állnak. 2020-ban egyébként egy főre átlagosan 82,3 liter szénasavas üdítőital fogyasztás jutott, miközben csak 28,2 liter gyümölcslé, illetve 9,2 liter jeges tea.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a szövetség adatai szerint összesen 43 százalékkal csökkent 2010 és 2020 között a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy míg 2010-ben az alkoholmentes italok 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalma 40 kalória volt, ma már csupán 22,8.

Miért nagy probléma a napi cukros üdítő-fogyasztás?

A szénhidrátok, ezen belül is a hozzá adott cukrok jelentősen hozzájárulnak az elhízás kockázatához. Magyarország pedig pontosan egy olyan ország, ahol óriási méreteket ölt a túlsúly. A férfiak és nők kb. 40 százaléka túlsúlyosnak számít, az elhízottak aránya pedig 30 százalék körül van. Ez a lakosság 70 (!) százaléka. Az elhízott magyarok közül ráadásul mintegy 250 ezren vészes elhízással is küzdeni.

Azt tehát könnyű belátni, hogy az alkalmankénti üdítőital-fogyasztással semmi baj sincs, viszont aki napi szinten fogyaszt nagy mennyiségben ilyen italokat az óriási plusz kalóriabevitelt produkál magának, amit gyakorlatilag lehetetlen ledolgozni, főleg ha az ember nem sportol. Az üdítőkben ráadásul rengeteg a cukor, ami úgymond teljesen rejtve marad a fogyasztója előtt: egy átlagos 1,75 literes cukros üdítőben például simán találni 189 grammnyi (!) hozzáadott cukrot. Ez azt jelenti, hogy a napi referencia beviteli értéket cukorból egy átlagos felnőtt számára, hozni lehetne kb. 3,5 deci cukros üdítőből úgy, hogy azon kívül semmilyen cukrot aznap már nem venne magához.

Ha pedig megtörténik az elhízás, csőstül jöhetnek az egészségügyi bajok: magas vérnyomás, cukorbetegség, vérzsírszint kórós átrendeződése, koszorúér-betegség, stroke, oszteoartritisz (csont- és ízületi gyulladás), alvási apnoe (a beteg álmában időről időre abbahagyja a légzést, két apnoe között viszont feltűnően hangosan horkol), különböző daganatok, a máj zsíros elfajulása, epehólyag betegség, fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák – írja összegzésében Dr. Zsuga Judit, neurológus a Webbeteg oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm