18 °C Budapest

Itt a nagy betörés-térkép: ezek a legveszélyesebb megyék, kerületek

2019. július 22. 11:30

Meglepő, melyik megyében történt a legtöbb lakásbetörés az elmúlt fél évben. A rendőrségi térkép adataiból az is kiderült, hogy melyik fővárosi kerületeket szeretik a legjobban a bűnözők. Mutatjuk a számokat!

Sok szempontot veszünk figyelembe, ha új otthont választunk: milyen közel van a bolt, a tömegközlekedés, az iskola, lehet-e rendesen parkolkni. Ugyanakkor sokan nem néznek utána egy másik, különösen fontos tényezőnek: a környékbeli bűnözési mutatóknak. Pedig ezt igen egyszerű megtenni, hiszen a rendőrség rendre térképre teszi a statisztikákat! Most azt néztuk meg, hol történt a legkevesebb betörés az első fél vében.

Saját lakásra vágysz? Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az országos összegzést elnézve, ahogy az várható volt, a fővárosban volt a legtöbb betörés tavaly december 24. és 2019. június 22. között, több mint 500 - a júliusi adatokat értelemszerűen még nem vitték fel a rendszerbe. Ahogy a lenti térképen is látszik, arányaiban még viszonylag jól áll a főváros: mialatt Budapesten 23 betörést regisztráltak 100 ezer lakosra fél év alatt, addig Heves megyében 39, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok magyében pedig 33 ilyen eset volt 100 ezer polgárra.

A lista másik végén Vas megye áll, ahol csak öt betörés volt 100 ezer emberre fél év alatt. Utána holtversenyben Csongrád és Komárom-Esztergom következik (6-6), majd pedig Veszprém megye 7-tel.

Ezeket a kerületeket imádják a betörők!

A fővárosi lebontást látva kijelenthető, hogy már régen nem a VIII. kerület a bűnözés központja - legalábbis a lakásbetörések tekintetében. Összességében a legtöbb ilyen eset a V. kerületben jutott 100 ezer főre, 77. És ha még hozzá vesszük a "bulinegyed" klasszikus kerületeit, a VI.-at és a VII.-et (40, illetve 44), akkor látható, hogy a belvárost eléggé szeretik a betörők.

Ez az adat külön pikánssá teszi, hogy pont ezekben a kerületekben vannak az egekben az ingatlanárak: az Otthontérkép adatai szerint a V. kerületben átlagosan 862 ezre forintot kérnek egy négyzetméterért (de nem ritkák a millió feletti árak), Terézvárosban 607 ezer egy négyzetméter átlagosan, a VII. kerületben pedig "csak" félmillió körül alakulnak az átlagos négyzetméterárak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyon sok betörés volt még a XI. kerületben is, összesen 48 eset jutott 100 ezer lakosra tavaly karácsony és idén június között. Újbudán sem olcsók az ingatlanok: 531 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter.

A lista másik végén a XV. kerület áll, ahol mindösszesen három eset jut 100 ezer főre. Itt nagyjából feleannyi az átlagár, mint mondjuk a XI. kerületben, 313 ezerbe kerül egy négyzetméter a térkép tanúsága szerint. A XX. kerületben 9 betörésről ad jelentést a rendőrség 100 ezer lakosonként, itt mégolcsóbbak az ingatlanok, átlagban 272 ezer forintot kóstál egy négyzetméter Pesterzsébeten. Kevésszer törtek be még Újpesten és a XII. kerületben is (10-10 százezer lakosra): előbbinél 348, Hegyvidéken pedig 616 ezer forintba kerül a négyzetméter.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem