11 °C Budapest

Itt a friss jelentés: ezekre a magyarokra lenne a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus

2020. február 20. 14:02

A legfrissebb egészségügyi jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályra van potenciálisan a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus (COVID-19). A legtöbb haláleset pedig egyértelműen a 70 év feletti korosztályú embereket érintette. Mindezeken felül, az eddigi adatokból az is kiolvasható, hogy a megbetegedések több mint 80 százaléka enyhe lefolyású, és a kritikus esetek száma alig éri az 5 százalékot.

A legfrissebb adatokszerint jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban. Sőt, Vang Csen, a Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke a csökkenő adatok ellenére szerdán a CCTV kínai hírcsatornának úgy nyilatkozott:

a világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy az új típusú koronavírus az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet áldozatokat.

Arról korábban a Pénzcentrumon már beszámoltunk, hogy a WHO eddigi ismeretei szerint a COVID-19-nek elnevezett új típusú koronavírussal fertőzött egyén átlagosan és potenciálisan 1-2 embert fertőz meg betegsége lefolyása során. Az általunk ismert influenza viszont már 2-3-at, míg például a himlő 5-7-et. 

Mostanra azonban már az is kiderült, hogy mely korcsoportba tartozó emberre veszélyes leginkább az új kór. A kínai hatóságok legfrissebb tanulmányából ugyanis kiderült, hogy az eddig halálos esetek óriási százaléka a 80 év fölöttiek körében történt, és hogy 50 év alatt még az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik belehaltak a kórba.

A statisztikából jól látszik, hogy a COVID-19 messze az idős emberekre van a legnagyobb veszéllyel, az eddigi áldozatok magasan a legidősebb, 80 pluszos korosztályból kerültek ki, de, ha az összes korcsoportot figyelembe vesszük, akkor kijelenthetjük, hogy

az 50 évesnél idősebb emberek vannak potenciálisan a legnagyobb veszélyben.

Ám a számok majdhogynem exponenciálisan növekednek 10-10 éveket ugrálva innentől fölfelé. Azt persze érdemes megjegyezni, hogy valamivel több mint egy héttel ezelőttig valamivel több mint 44 ezer COVID-19-el fertőzött beteget regisztráltak Kínában, és közülök 1 023-an haltak meg, ami az összes fertőzött "csupán" 2,3 százaléka. Ez pedig kevesebb, mint az eddig ismert koronavírus okozta betegségeknél (SARS, MERS)

A megbetegedések súlyossága

A friss, kínai jelentésből a korosztályos statisztikák mellett az is kiderült, hogy a COVID-19-es megbetegedések milyen súlyosságúak. A súlyosság kapcsán a szervek három kategóriát különítettek el: enyhe - súlyos - kritikus. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A frissen közölt adatokból kiderül, hogy a megbetegedések túlnyomó többsége, 80,9 százaléka enyhe lefolyású fertőzésnek minősül, tehát az akkori adatok szerint az összes, 44 672 megbetegedésből 36 ez került az enyhe csoportba, 6 200 a súlyosba körülbelül 2 200 eset számított kritikusnak. 

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon továbbra sincs COVID-19-el fertőzött beteg, a készültség azonban a potenciális világjárvány kialakulásának kockázata miatt magas. 

Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént

- emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A szakember azt is elmondta, hogy nem elegendő, ha valaki otthon marad, orvosi, egészségügyi ellenőrzés alatt kell lennie, és olyan épületben, ahol senki sem látogathatja. A főorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon szigorú intézkedéseket kell tenni a Kínából, illetve Kína Hupej tartományából érkező embereknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem