12 °C Budapest
Busy highway with fast moving vehicles in beautiful sunset in Hungary

Hihetetlen manőverek a magyar sztrádákon: ezt tedd, ha valaki szembe hajtott fel

2021. április 10. 06:57

Bár a Magyar Közút hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a sofőrök ne hajtsanak fel az autópályák, gyorsforgalmi utak rossz oldalára, még mindig gyakorta hallani olyan esetről, hogy valaki szembe hajtott a forgalommal valamelyik sztrádán. A társaságnak ugyan nincs nyilvántartása az esetekről, de két kirívó manőverről is beszámoltak az elmúlt fél évből. Sokan azért okoznak balesetet, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával. A cég kiemelte: még ilyen esetben se tolassunk vissza, vagy forduljunk meg!

Annak ellenére, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak, még mindig rendszeresen kerülnek fel a videómegosztókra olyan felvételek, valaki a sztráda rossz oldalán közlekedik.

A Pénzcentrum megkeresésére a társaság közölte, hogy az ilyen esetek elkerülése végett eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

Ennek ellenére is előfordulnak olyan esetek, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok, mely gyakorlatilag bárhol előfordulhat de egyik oka számos esetben, hogy egy-egy új építésű útvonal nem szerepel azonnal bizonyos navigációs készülékeken, felületeken

- magyarázta a Magyar Közút. Az utóbbi időszak legkirívóbb eseteként említették azt a sofőrt, aki az M25-ös autóútról az M3-as autópályára letérve okozott hatalmas balesetet. A szeptemberi felvétel bejárta a magyar sajtót is, a sofőr vélhetően meg akart fordulni, mert nem akart útdíjat fizetni:

Idén februárban pedig számos autós az M44-es autóút békéscsabai turbó körforgalmából a nem megfelelő sávot választva hajtott fel véletlenül a gyorsforgalmi útra. Ez az összeállítás is elképesztő:

Mint a Magyar Közút elárulta, nincs nyilvántartásuk az esetekről, de az összes baleset között az ilyen események csak kicsi részarányt tesznek ki, azonban mivel kirívó szabálytalanságok és végződhetnek súlyos tragédiával is, kiemelt figyelmet kapnak.

Az ilyen esetekben sokszor közös, hogy vélhetően azért ijednek meg a sofőrök, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával - ez történhetett az első videón szereplő balesetnél is. Ebben az esetben nagyon fontos kiemelni, hogy ha valaki így jár, van olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ugyanis a jogszabálynak megfelelően úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz,

tehát ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt 1 órán belül pótolni tudja.

A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az adott autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, egyéb online felületen, telefonos applikáción, benzinkúton, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármilyen más viszonteladónál megváltsa a járművére a megfelelő érvényes vignettát, elkerülve ezzel a pótdíjfizetési kötelezettséget, és egy esetleges komoly balesetet.

Ha már hibáztál, ezeket tartsd be!

Kiemelték, hogy ha esetleg eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, nem arra megyünk, amerre terveztük, akkor

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza.

Ugyanis a hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, melyeken keresztül biztonságosan lehajthatunk és megfordulhatunk. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, álljunk meg és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Mint felhívták a figyelmet, ehhez kérhetünk segítséget az Útinformtól is a www.utinform.hu oldalon vagy a 06-1-336-2400-ás telefonszámon.

Ha pedig mi ugyan jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot a saját és az előttünk haladó autó között, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély.

Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálunk, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Amint a forgalommal szemben haladó járműről bejelentést kap társaságunk, haladéktalanul értesítjük a rendőrséget és az illetékes mérnökségünket, ezzel párhuzamosan figyelmeztető üzenetet írunk ki a változtatható jelzésképű táblákon és kameráinkon folyamatosan nyomon követjük a forgalommal szemben haladó járművet. Egyeztetünk a rádiókkal, hogy a közlekedési hírekben értesítsék a közlekedőket

 - ismertette a társaság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem