Top 10 legfurább magyar étel: nálad melyik veri ki a biztosítékot?

HelloVidék   
  Megosztom
Top 10 legfurább magyar étel: nálad melyik veri ki a biztosítékot?

Számunkra természetes, hogy a magyar gasztronómia legjellemzőbb – és legfinomabb – fogásait fogyasztjuk nap mint nap, ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a világ különböző pontjain élőknek furák lehetnek ezek az ételek. Sőt, egyes magyarok is elborzadnak, ha a hagymás vérre vagy a körömpörköltre gondolnak. Vajon melyek a legbizarrabb magyar ételek? Itt a HelloVidék szubjektív listája!

A magyar gasztronómia rendkívül változatos, egyedi és karakteres ízvilággal rendelkezik annak ellenére, hogy szinte minden fogásunkban ugyan azok az alapanyagok kapnak helyet. A konyhaművészetünkre a környező országok kultúrája mellett Magyarország természeti adottságai is hatottak. Természetesen nem maradhat ki a hagyma és a pirospaprika a legkedveltebb alapanyagok közül, de a sertéshús és sertészsír használatának is erős hagyománya van nálunk. A sertéshús hagyományait a török időre vezették vissza, mivel a nálunk portyázó törökök a sertés kivételével minden háziállatot elvittek. A sertés azért maradt a magyarok kezén, mivel azt muzulmán hitük miatt nem ehették. Legismertebb nemzeti ételeink a pörkölt, gulyásleves, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, bableves, disznótoros, halászlé és a túrós csusza.

Vannak azonban olyan magyar ételek, amelyektől a legtöbb külföldi – de még a magyarok többsége is – a falra mászik. A mákos ételek például teljesen természetesek nálunk, máshol azonban furcsán néznek az emberre, ha ilyen ételt fogyaszt, mert az ópium alapanyagát látják benne. Nem csak a mákos ételek furcsák a külföldiek számára, hanem az édes (túrós, lekváros, diós) tészták és levesek is.

Pacalpörkölt

A belsőségek fogyasztása a magyarokat is erősen megosztja. Bár a világ számos pontján fogyasztják ezeket, a pacalpörkölt frottírtörölköző-szerű kinézetével sokakból ellenérzést vált ki. Két féle ember létezik: aki imádja, és aki utálja. Nincs átmenet!

Kakasherepörkölt

A pörköltöknél maradva a kakasherepörkölt mellett sem lehet elmenni. Sokan esküdnek rá, míg a legtöbben fintorogva fogadják ezt a szintén jellemző magyar fogást.

Körömpörkölt

Ami még az előzőeknél is meredekebb, az a körömpörkölt. Mégis ki eszik körmöt? Sokan teszik fel ezt a kérdést, a másik tábor viszont alig várja, hogy néhanapján egy nagy tál gőzölgő körömpörkölt kerüljön az asztalra.

Hagymás vér

A disznóvágások egyik slágere, a hagymás vér is erősen megosztja a társadalmat. A hagymával összesütött friss disznóvér hiába hasonlít a májra ízre és állagra is, sokan összeborzonganak még a hallatán is. Persze van, aki a májat sem szereti, így rájuk hatványozottan igaz ez.

Szalontüdő

A szalontüdő – vagy más néven savanyú tüdő – a sertés szívének és tüdejének felhasználásával készülő étel. Nincs kétség afelől, hogy mi, magyarok, imádjuk a belsőségeket. Ha nem így lenne, nem lenne ennyi belsőséggel készült ételünk! Ezt az ételt egyébként a csehek és az osztrákok is magukénak érzik, tehát nem vagyunk egyedül a nagy belsőség-mániánkkal.

Velős pirítós

Sokan ódzkodnak tőle, de akik egyszer megkóstolták, ódákat zengenek róla. Alapvetően csontvelőből vagy agyvelőből készül ez az ikonikus étel, de a vesevelőhöz és gerincvelőhöz is előszeretettel nyúlnak a magyarok – a konyhaművészetben nem ismerünk határokat.

Kocsonya

A kocsonya valójában nem klasszikusan magyar étel, ugyanis az aszpikos állatdarabokat tartalmazó ételt számos európai országban elkészítik. Mi azonban annyira magunkénak érezzük és szeretjük a kocsonyát, hogy fesztivált is szervezünk neki!

Disznósajt

A disznósajt előfőzött sertéshúsból (főképp fejhúsból), sertésbőrből, porcból kocsonyásító anyaggal és fűszerekkel készült konyhaművészeti alkotás, melyet legtöbbször sertésgyomorba töltenek, sajtolnak és esetlegesen füstölnek is. A disznósajt valószínűleg német vagy osztrák gyökerekkel rendelkezik, a receptet a Magyarországra betelepült svábok hozhatták magukkal. Többféle elnevezése létezik, a disznósajt mellett a gömböc elnevezés a leggyakoribb.

Tejbetészta

Ideje néhány szót szólni a furcsa édességekről is, hiszen ezekben sem szűkölködik a magyar konyhaművészet. A tejbetészta vagy tejleves szintén egy olyan étel, amit nem tudunk hova tenni. Ki találta ki? Mikor? Miért? Ezekre a kérdésekre valószínűleg nem fogunk választ kapni, de azt el kell ismerni, hogy a húsleves és tejbegríz keverékére hajazó édes desszertleves ízre nem is olyan rossz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Vizes cukros kenyér

Ki ne emlékezne gyerekkorából a csap alatt elrántott, enyhén eláztatott kenyérre, amit végül megcukrozva kínáltak édesség gyanánt? Valószínűleg nem ez lesz minden idők legnagyobb desszertje, mi is értetlenül állunk a koncepció előtt, de egy biztos: a felsorolt ételek valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, bőven akad még furcsábbnál furcsább magyar étel, ha jobban körbenézünk a régi szakácskönyvekben és beszélgetünk másik országrészből származó ismerősökkel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

étel

magyar

gasztro

gasztronómia

élelmiszer