Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg az Európai Központi Bank múlt heti, fél százalékos kamatemelésével még a teljes gőzzel folyó monetáris szigorítás mellett tette le voksát, addig a jelek szerint a Fedet alaposan megrémítette egy lehetséges bankválság kialakulásának a réme.

A Silicon Valley Bank bedőlése és más kisebb amerikai bankok bajba kerülése nyomán tegnap már csak negyed százalékpontot emelt irányadó kamatát az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet. Sőt, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében a múlt héten speciális likviditási csatornákon keresztül ismét növelni kezdte mérlegfőösszegét. Ez,  bár tagadják, valójában monetáris lazításnak felel meg. Igaz egyelőre azt állítják az enyhítés csak átmeneti.

Ez a pluszpénz nem olyan pluszpénz

Jerome Powell, Fed elnök a kamatdöntést követő tájékoztatón hangsúlyozta: az éles fordulat a jegybank mérlegének csökkentésére irányuló törekvésekben nem jelenti azt, hogy a jegybank ismét kvantitatív gazdaságélénkítésbe kezdett volna. A mérleg bővülése valójában a bankoknak nyújtott átmeneti hiteleknek köszönhető, nem célja közvetlenül megváltoztatni a monetáris politika irányát - hangsúlyozta.

A múlt héten a Fed rendkívüli diszkontcsatornán keresztül rekord összegű, 153 milliárd dolláros likviditást nyújtott a bankoknak, hogy kezelni tudják a bankcsődök nyomán kialakult helyzetet. Emiatt azonban a Fed készpénz- és kötvénykészlete a március 8-i 8,4 billió (ezermilliárd) dollárról az egy hét alatt 8,7 billió dollárra ugrott. Ez gyakorlatilag annullálta a Fed kvantitatív lazítása során az elmúlt három hónapban elért eredményeket.

Emlékezetes, a Fed mérlegfőösszege, amelyet a koronavírus-járvány hatásait tompítandó alaposan felpumpáltak, tavaly nyáron tetőzött 9 billió dollár közelében. Tavaly ősz óta azonban hagy készletéből havi 100 milliárd dollárnyi kötvényállományt lejárni újra-befektetés így mérlege automatikusan zsugorodik. Ez a kvantitatív szigorítás kiegészítette az agresszív kamatemeléseket.

A piac hisz a Fednek

A Reuters által megkérdezett elemzők az elnökhöz hasonlóan nem látják egyelőre fordulatnak a szigorításban a rendkívüli hitelek miatt megugró mérlegfőösszeget.

Bár a Fed alábecsülhette, hogy a kamatemelések milyen hatással lesznek a pénzügyi rendszerre, egy szempontból rendkívül előrelátóak voltak. Intézményesítették ezt a most felhasznált likviditási csatornát, amely célja a pénzügyi stabilitás javítása. Az eszköz példa nélküli mértékben történt használta annak sikerét mutatja írta Joseph Politano, az Apricitas Economics szakértője.

Az Evercore ISI elemzői rámutattak a pénzügyi stabilitási aggodalmak miatti kibővített mérleg látszólagos ellentmondására, amely a monetáris politika szigorításával történik, és megjegyezték, hogy "ritkán van tökéletes elválasztás a pénzügyi stabilitás és a monetáris politikai célok között. A rendetlen valós politikai döntéshozatalnak ezt figyelembe kell vennie. "

Benson Durham, a Piper Sandler globális monetáris politikát követő vezetője szerint a kulcs a Fed-mérleg összetétele és nem a mérete. A sürgősségi hitelfelvétel megemelte a Fed mérlegének főösszegét,  de a Fed továbbra is leváltja a kötvényeket és csökkenti a bankrendszer tartalékait, így a szigorítási folyamat mindvégig működött - mondta.

Tim Duy, az SGH Global Advisors vezető amerikai közgazdásza egyetértett, és azt mondta, hogy a Fed sürgősségi hitelnyújtása nem olyan finanszírozás, amely olyan bankokba kerül, amelyek ezzel önmagukban növelhetik hitelezésüket. Ugyanakkor nagy kérdés jelenleg, hogy a Fed sürgősségi hiteleinek mekkora része lesz ragadós tartósan velünk  – mondták a Wrightson ICAP elemzői.

Mindenhol tart a húzd meg - ereszd meg

Tehát az elemzők sem látják jelenleg, hogy a Fed mérlegfőösszegének növelése valójában a monetáris kondíciók lazulását is magával hozza-e, a Fed mindenesetre azt akarja elhitetni, hogy nem. Ez már csak azért is lenne fontos, mivel egy korábbi tanulmány szerint minden 250 milliárd dollárnyi kvantitatív lazítás mintegy 25 bázispontyi Fed kamatcsökkentésnek felel meg. Így ha a többletlikviditás utat talál a rendszerbe, a tegnapi kamatemelés, mintha meg se történt volna.

Persze nem csak az Egyesült Államokban, de világ többi részén is gőzerővel zajlik a likviditás kiengedése és visszaszívása. Míg az EKB saját szigorítási programjával már közel ezermilliárd eurónyi likviditást szívott ki a piacról a korábbi csúcshoz képest, addig a svájci jegybank a napokban 100 milliárd dollárnyi extra likviditást ajánlott fel a UBS számára a bajba került Credit Suisse átvételének megkönnyítésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!