Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha valamelyik fél elkezdené komolyan kétségbe vonni az amerikai elnökválasztás eredményét, az drámai esést hozhat a piacokon - mondta Mark Möbius, ismert tőkepiaci szakértő a CNBC-nek nyilatkozva. Véleménye szerint ha arra kerülne sor, hogy akár hetekkel, vagy hónapokkal a november 3-i amerikai elnökválasztás lezajlása után sem lenne kihirdetve végelegesen annak győztese, az valós problémát jelentene a tőkepiacok számára.

Az ezzel kapcsolatos félelmeket jelentősen növelte az elmúlt hetekben, hogy Donald Trump amerikai elnök többször sem válaszolt egyértelműen a kérdésre, hogy veresége esetén is elfogadná-e a választások eredményét. Ezzel jelentősen nőtt annak a valószínűsége, hogy ha Joe Biden demokrata elnökjelölt nyerne, akkor a hatalom átadása a Fehér Házban nem lenne zökkenőmentes - írja portál. Ez az, amire Möbius szerint a részvénypiacok erős korrekcióval, vagy zuhanással reagálnának.

Sokáig elhúzódhat

Az, hogy ebben az esetben mekkora lenne a visszaesés attól függhet, mennyi ideig tart a vita. Möbius elmondása szerint ugyanis megvan arra is a lehetőség, hogy a Legfelsőbb Bíróság elé kerül az úgy, s ezzel az eljárás, amelyben a győztest kihirdetik jelentősen elnyúlik. Az ilyen elhúzódó bizonytalanságot viszont utálja a piac.

Möbius elmondása szerint ő ez ellen a lehetőség szerint úgy védekezik, hogy olyan cégek részvényeibe fektetik, amelyek többé-kevésbé immunisak a gazdasági visszaesésekkel szemben, erős mérleggel rendelkeznek, s termékeik és szolgáltatásaik iránt a kereslet rosszabb időkben is megmarad és növekedhet is.

Minden az adókról szól

Összességében a veterán befektető úgy látja, a tőzsdék és a piacok szempontjából jobb lenne egy Trump győzelem. Tényleg minden az adókról szól, s Trump egy újabb nagyobb adócsökkentést ígért be. Ezzel szemben a demokraták ilyet nem tette, sőt arra készülnek hogy a vagyonosabbakat jobban megadóztatják s a vállalatok adóterheit is emelnék.

Az Egyesült Államokon kívül szerinte egyébként Ázsia maradhat az igazán kecsegtető hely a befektetők számára. Möbius elmondása szerint igen aktívan vásárol Tajvanban és Dél-Koreában olyan cégek részvényeiből, amelyek a technológiai cégek számára az alkatrészeket gyártják, félvezetőket, nyomtatott áramköröket. Ahogy a technológia egyre jobban beépül az emberek hétköznapjaiba, úgy nő ezen cégek termékei iránt a kereslet. Az Apple-nek szüksége van csipekre ahhoz, hogy legyártsa azt, amit elad, s mi piont ezt keressük. Olyanokat keresünk, amelyek alkatrészeket gyártanak az iPohe-okhoz, iPad-ekhez és ehhez hasonlókhoz.

Ugyanakkor pont ezek a cégek azok, amelyeket érzékenyen érinthet az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi vita. A technológiai eszközök alkatrészei sokszor bonyolult gazdasági és vállalati hálózatokon keresztül jutnak el a felhasználási helyükre, így a nem kínai cégek is simán belekeveredhetnek az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi vitába. Möbius erre azt válaszolta, ő nem igazán aggódik az amerikai-kínai vita miatt. Manapság, ebben a korban, az országok, a kereskedelmi korlátozások ellenére is rá vannak szorulva a kereskedelemre. Ez igaz az Egyesült Államokra és Kínára is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!