A londoni tőzsde FTSE100 indexe 1,26 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 1,66 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 1,74 százalékkal gyengült.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,82 százalékos mínuszban fejezte be a hét utolsó kereskedési napját.

Elemzők szerint a befektetők számba vették a héten végrehajtott kamatemeléseket, illetve a bankszektorral kapcsolatos legfrissebb híreket, és inkább nem kockáztattak, el akarták kerülni a hétvége bizonytalanságát.

Szerdán az amerikai Fed, csütörtökön pedig a svájci jegybank (SNB) és a Bank of England (BoE) emelt kamatot. A folytatódó monetáris szigorítások hatásaira hivatkozva a Citigroup az európai bankszektor minősítését ugyancsak csütörtökön semlegesre rontotta az addigi túlsúlyozásról.

Pénteken különösen a banki részvények gyengültek, a veszteséget csak kis mértékben enyhítette Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kijelentése, amelyet az EU vezetőinek pénteki ülésén tett, miszerint az euróövezeti bankok jól feltőkésítettek, likviditási pozícióik erősek, és ellenállóak a 2008-as globális pénzügyi válság után végrehajtott reformok hatására.

Az európai tőzsdezáráskor, 17.30-kor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,10 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,14 százalékos, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,51 százalékos gyengülést jelzett.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,36 dollár (1,79 százalék) csökkenéssel, 74,55 dolláron állt.

Az arany ára unciánként 0,44 százalékkal (8,80 dollárral) 1987,10 dollárra gyengült.

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében euró/megawattóra 41,40 árfolyamon fejezte be a napot, 4,13 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróértékénél. Három hónapja 84,27 eurón, egy éve 67,68 eurón zárt. Tavaly augusztusban rekordszinten, 346,52 eurón is jegyezték.

(via MTI)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!