Hatalmas az inflációs nyomás a globális gazdaságban, a világ vezető jegybankjai sorra emelik irányadó kamataikat, ami az áremelkedéssel párosulva várhatóan visszaveti a globális gazdaság teljesítményét. A részvénypiacok esnek, az amerikai recesszió elkerülhetetlen, s emiatt további tőzsdei áresések várhatók legkésőbb ősszel. Vagy mégsem.

Minden rossz hír be van már árazva?

A jelek arra utalnak, hogy elég nagy valószínűséggel az összes rossz hírt beárazta már a részvénypiac, s június végén, közel 25 százalékos áresést követően az S&P 500-as részvényindex beállította azt a mélypontot, ahonnan új, úgynevezett bikapiac indult. Ez elvileg akár újabb, magasabb csúcsra is kivihetné az S&P 500-as részvényindexet annál, mint ahonnan idén január elején esni kezdett.

A két elég fontos technikai mutató is erre utaló jelzést küldött az S&P 500-as részvényindex esetében. Ezek a mutatók a múltban ugyan nem 100 százalékosan azonban elég nagy hatásfokkal működtek

Az egyik ilyen az S&P 500-as index hosszútávú RSI mutatója. Martin Pring neves technikai elemző szerint ahhoz, hogy elsődleges trendforduló legyen egy piacon szükséges a befektetői hangulat szélsőséges kilengése a korábbitól eltérő irányba. Ezt jelzi, ha a különböző oszcillátorokban úgynevezett mega-túladottság vagy mega-túlvettség alakul ki. Az S&P 500-as index  30 napos RSI mutatójában az volt megfigyelhető az elmúlt három évtizedben, hogy medvepiaci rallyk esetében sosem lépte át az 58-as szintet fölfelé, illetve bikapiac korrekciókban sosem lépte át a 34-es szintet lefelé. Ez a mutató jelenleg 60 ponton áll, ami arra utal hogy jelenleg nem egy medvepiaci rallyval van dolgunk, hanem egy új, ciklikus bikapiac első emelkedő hullámával.

Kitört az index
Kitört az S&P 500-as index
Kép: Napi.hu, stooq.com

 


A másik fontos jelzés az emelkedő csúcsok és mélypontok sorozata jelzi jelenti. Az S&P 500 as index 2022 június elején állította be utolsó olyan csúcsát, ahonnan egyrészről új mélyebb mélypontra (az előzőt 3 százalékkal alulmúló) süllyedt az index, másrészről ennek a mozgásnak a mértéke meghaladta a 10 százalékot. Ez a csúcs 4177 pont magasságában található. A tegnapi kereskedés során az S&P 500-as index már három százalékkal felfelé átlépte ezt a küszöbértéket, ami azt jelenti hogy technikai értelemben szignifikánsan áttörte a korábbi csúcs jelentette ellenállást és új csúcsra emelkedett. Tehát megtört a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata és új magasabb csúcs alakult ki, ami az egyik legerősebb jelzés a csökkenő trend végéről.

Vannak még akadályok

A következő akadály most amelyet le kell győzni a mutatónak a 200 napos mozgóátlag formájában jelentkezik, erről fordult a keddi kereskedés során az index értéke. Szinte ezzel hajszálnyira megegyező ponton található a január eleji abszolút, illetve a március végi lokális csúcs által meghatározott csökkenő trendvonal. Ha ezt a két ellenállást is leküzdené az index felfelé, az további erős jelzés lenne a csökkenő trend elmúlásáról.

Persze egyik technikai mutató sem működik százszázalékos megbízhatósággal, azonban a júniusi mélyponton kialakult szélsőségesen pesszimista hangulat és az azóta bekövetkezett rally ereje, illetve a most áttört korábbi csúcs jelentette ellenállás egyaránt arra utalnak, nem csak egy egyszerű medvepiaci áremelkedéssel van dolgunk, hanem egy új ciklikus emelkedő trend indult a világ vezető részvényindexben.

Érdemes megjegyezni, a Nasdaq Composite és a Nasdaq 100-as index már korábban leküzdötte saját döntő ellenállását. Mivel a két indexben a nagy technológiai részvények súlya meghatározóbb és a január óta tartó lejtmenetben ezen cégek áresése volt a meghatározó momentum ezért a mostani fordulatban is fontos jelzés a két mutató teljesítménye.

Van pozitív és negatív példa is

Az egyedüli aggasztó jelenség a mostani emelkedéssel kapcsolatban az egy történelmi párhuzam, a 2007-2009-es medvepiacon ugyanis pontosan a mostanihoz hasonló pályát írt le az S&P 500-as index. Akkor is, 2008 tavaszán egy masszív medvepiaci rally zajlott az amerikai tőzsdéken, annak akkor a 200 napos mozgóátlag jelentette a végét, s innen fordult lefelé az index mélyebb mélypontok irányába. Igaz, akkor nem következett be a mostanihoz hasonló technikai fordulat, azaz nem került áttörésre az index korábbi csúcsa és a hosszútávú oszcillátorokban sem alakult ki mega-túlvettségi állapot.
Volt már hasonló medvepiaci rally is
Volt már hasonló medvepiaci rally is
Kép: Napi.hu, stooq.com
A mostanihoz hasonló helyzet legutóbb a Covid-19-es járvány okozta összeomlást követő első emelkedő hullámban alakult ki, 3250 pontos indexértéknél. Akkor a túlvettségi állapotot egy 8 százalékos korrekcióval dolgozta le az index, azonban az utána következő másfél évben több, mint 50 százalékkal emelkedett.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!