Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár masszívabb áremelkedés jöhet a tőzsdéken, ha igaznak bizonyul az a régi mondás, amely szerint a piacon az árak arra szeretnek menni, amerre a legtöbb szereplőnek a legnagyobb fájdalmat tudják okozni. A befektetők mostanra elképesztően pesszimistává váltak a globális gazdasággal és a részvénypiacok várható teljesítményével kapcsolatban, annyira szélsőségesen pesszimistává, amelyre az ellentét-analízisben hívők már rá szokták mondani, ez vételi jelzésnek tekinthető.

Az Investors Intelligence szokásos heti felmérése szerint a profi amerikai tőkepiaci hírlevélírók körében a bikák és a medvék aránya 0,6-ra zuhant. Ez azt jelenti, hogy a rendszeresen követett közel 200 független tőkepiaci szakértő körében közel kétszeresen meghaladja a részvények eladását javasló szakértők aránya a vételt javaslókét.

A felmérés több évtizedes történetében a bika/medve arány 1 alatti értékei jellemzően olyan pesszimista szélsőséget jelentettek hangulati szempontból, ami közép- vagy hosszútávon jó vételi pontnak bizonyult. Ez alól csak kevés kivétel akadt, ilyen volt például a 2007-2009-es medvepiac. Igaz, az első néhány körben ott is medvepiaci rallyk kiindulópontját jelentette.

Mindenhol a rossz hírek üvöltenek

De nem kell hangulati felméréseket vizsgálni ahhoz, hogy tapintani lehessen az uralkodó szélirányt a piacon, elég csak ránézni a nagy pénzügyi portálok címeire, minden napra jut egy-két összeomlást vizionáló szakértő. Sőt, mostanra már a profi befektetők többsége is magáévá tette a tőzsdei összeomlást váró álláspontot.

A Financial Times tudósítása szerint az amerikai hedge fundok pozicionáltsága egy évtizede nem látott óvatosságot mutat a részvényárfolyamokat tekintve, ami annak a jele, hogy a többség szerint az áresésnek van még hova kiteljesednie, még akkor is, ha az S&P 500-as részvényindex esetében már elérte a medvepiacnak tekinthető 20 százalékos mértéket.

Már mindenki eladott szinte mindent

A hó közepére a Morgan Stanley szerint az amerikai részvényalapok nettó vételi kitettsége 2010 óta nem látott mélységbe zuhant, az európai és ázsiai alapoknál ez ha nem is évtizedes, de mindenesetre éves mélyponton van.

A Ray Dalio által futtatott, a világ egyik legnagyobb hedge fundjaként számontartott Bridgewater Associates short pozíciói például 27 európai cég esetében lépték át a bejelentési kötelezettség alá eső 0,5 százalékos arányt. Ezeknek az eladási pozícióknak az összértéke meghaladja a 9,8 milliárd dollárt. De nem csak európai részvényekben, hanem amerikai államkötvényekben, részvényekben és vállalati kötvényekben is az eladási oldalon áll az alap. 

De hasonlóan irányba mozdult a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock sztár portfóliómenedzsere is, Alister Hibbert a szaklap szerint. Náluk mostanra az áresésre játszó pozíciók értéke meghaladja a vételiekét, amelyek a drágulásból profitálnak.

A mindkét irányban játszó alapoknak eddig nem sikerült idén eltalálniuk az irányt, az amerikaik 14,1, az európaiak átlagosan 8,3 százalékos veszteséget halmoztak fel az év eleje óta szintén a Morgan Stanley adatai szerint. Az alapokról adatokat gyűjtő HFR Group pedig arról számolt be, hogy ezek történetük legrosszabb évkezdetét produkálták. A befektetési bank szerint a múlt előtti héten az elmúlt években az egyik legnagyobb növekedés volt tapasztalható a globálisan megnyitott short pozíciók állományában.

A negatív jövőképet sugározta a Bank of America legutóbbi alapkezelői felmérése is.

Már elkezdett fájni az eladóknak is

Az ezt követő héten ehhez képest 3,3 százalékot emelkedett már az S&P 500-as részvényindex, s ha igazak a JPMorgan stratégájának meglátásai a héten további fájdalmas folyamatokkal nézhetnek szembe a borúlátó befektetők - hívta fel a figyelmet a CNBC. Marko Kolanovich szerint az S&P 500-as részvényindex minimum 7 százalékot emelkedhet a héten a negyedév végi portfólió átrendezéseknek köszönhetően. Ő úgy látja ugyanis, hogy nagyon sok intézményi befektetőnek vissza kell töltenie a részvények szintjét a kezelt portfóliókban, azok a saját benchmarkjukhoz képest túlságosan alacsonyra estek az eladások és a tőzsdei áresések kombinációja miatt.

Rámutatott, az előző negyedév vége előtti héten 10 százalékos mínuszból csinált egy 7 százalékos emelkedést a tőzsde, de hasonló folyamat játszódott le csak kisebb intenzitással május utolsó hetében is. Ezt segítheti meglátása szerint a túladott állapot mellett a piac alacsony likviditása és a készpénzállomány magas aránya a portfóliókban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!