Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagyobb európai értékrészvényeket tömörítő MSCI Europe Value Index már 5 százalékkal emelkedett idén, ezzel jelentősen felülteljesítette az indexszolgáltató legátfogóbb, a világ összes részvényét nyomon követő indexének 5 százalékos esését, s ha ez kitart, akkor a FactSet adatai szerint sosem látott jó hónapot zárhatnak ezek a részvények relatív teljesítményüket tekintve - írja összefoglalójában a Financial Times.

Az értékrészvényeket az index alapvetően három kritérium alapján választja ki, azon papírok kerülnek bele, amelyek árfolyama könyv szerinti értékükhöz, nyereségükhöz vagy osztalékhozamukhoz képest jelentősebben elmarad a piaci átlagtól. Az európai értékrészvényeket követő mutató eddig mindössze egyszer tudta felülteljesíteni az MSCI All World indexét, amely a világ legnagyobb részvényeinek ármozgását követi le, az 2008-as pénzügyi válságot követő két év során.

A nagy növekedési lehetőségekkel rendelkező, úgynevezett növekedési részvények az azt követő években rendre jobban teljesítettek, élükön a dinamikusan bővülő technológiai szektorral. Az emelkedésnek induló kötvényhozamok és a jegybankok várható szigorításaival kapcsolatos várakozások erősödése a jelek szerint változást hoztak a trendbe - persze kérdés, ez mennyire lesz tartós. Az amerikai technológiai részvények mindenesetre elég rosszul teljesítettek az idén. Ráadásul az a közkeletű feltételezés, hogy mindenki agyon vásárolta magát nagy techcégek részvényeiből, a valóságban koránt sincs így, legalábbis ezt mutatja a Bank of America friss alapkezelői felmérése.

A várt kamatemelések nyomás alatt tartják a szektort. Ennek az az oka, hogy a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező cégeknél a jövőbeni nyereségek súlya nagyobb a részvény értékelésekor, azonban a magasabb kamatok mellett ezek jelenértéke nagyot csökken.

Az idén az európai értékrészvények közül az olyanok teljesítettek különösen jól, mint a BP, a Royal Dutch Shell, vagy például a HSBC és az Allianz. Mind a négy részvény P/E (árfolyam/nyereség) mutatója kevesebb, mint 11. Csak összehasonlításképpen, a chipgyártó Nvidia hasonló mutatója 49, a Tesláé 100.

A hangulatváltozás egyébként jól tetten érhető abban is, hogy az európai pénzügyi részvényeket tartó alapok idén eddig 1,4 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást regisztráltak. Bár a szektor tavaly nagyot emelkedett, az árazása historikusan még mindig alacsonynak tekinthető, az európai bankok ugyanis megszenvedték az elmúlt évek alacsony gazdasági növekedését és a rekordalacsony kamatokat. Idén egyébként az amerikai bankok is jól szerepeltek, azonban a lapnak nyilatkozó elemzők szerint a befektetők keresik az Amerikán kívüli befektetési lehetőségeket.

Mások szerint viszont a befektetők januári mentalitásbeli változása rövid életű lesz. Lehet, hogy az európai részvények kitartanak, ha esik a piac Amerikában, azonban nehezen tartanak lépést azzal az erővel, amit az amerikai cégek hatalmas profitja jelent - mondta Emmanuel Cau, a Barclay's stratégája.

Az Európával kapcsolatos pozitív hangulatot mindenesetre jól tükrözte a Bank of America felmérése is. E szerint Európai volt az összes régió közül a leginkább preferált a profi befektetők körében, nettó 35 százalékuk súlyozza már felül az itteni részvényeket a kezelt portfólióikban. Persze ez a jövőbeni teljesítmény szempontjából rosszat is jelenthet, hiszen ha már mindenki vásárolt, aki optimista, akkor a jövőben kevesebb lesz a vevő, aki felfelé hajthatná az árakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!