Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon magas az eladódottság globálisan és ez komoly problémákat fog okozni, a legijesztőbb folyamatok az amerikai vállalati kötvénypiacon játszódhatnak majd le - mondta Paul Tudor Jones, a milliárdos hedge-fund vezér az amerikai Greenwichben megtartott Közgazdasági Fórumon a Financial Times és a CNBC tudósítása szerint. Jones szavaira azért figyel kiemelten a pénzügyi sajtó, mivel befektetésivel jellemzően a makrogazdasági folyamatok által gerjesztett árváltozásokat igyekszik kihasználni, s annak idején sikeresen jelezte előre az 1987-es tőzsdekrachot, amin nagyon sok pénzt keresett befektetőinek.

Messzebbről szemlélve a folyamatokat nagyon úgy tűnik, hogy egy hatalmas globális hitelbuborékban vagyunk. A globális adósság nagysága a globális GDP-hez mérce mindenkori csúcsán tartózkodik. Ez nagyon megnehezíti a gazdaságpolitikai döntéshozók dolgát a tekintetben, hogy milyen lépéseket kéne meghozniuk - hívta fel a figyelmet.

Jones szerint jelenleg a vállalati kötvények piaca az, ami arra utal, hogy komoly problémák kezdenek el felmerülni. A CNBC összefoglalója megjegyzi, hogy az S&P Global friss adatai szerint az amerikai vállalatok adósságállománya soha nem látott magasságba emelkedett, s elérte immár a 6300 milliárd dollárt, miközben az összes adósság mértéke globálisan szintén rekordmagasságban tartózkodik: az IIF (Institue of International Finance) adati szerint már elérte a 247 ezer milliárd dollárt. Jones szerint a vállalati kötvénypiacon az elmúlt napokban tapasztalt eladási hullám azért nagyon aggasztó, mert az a likviditás azonnali eltűnésével járt együtt.

Hiba volt az adócsökkentés

A hedge-fund vezér szerint könnyen lehet, hogy a Trump-kormányzat által végrehajtott év eleji adócsökkentés hibás lépésnek bizonyul majd. Ez ugyanis túlfűtötté tette a gazdaságot, amely arra kényszeríti a Fedet, hogy ne hagyja abba a kamatok emelését.

Világos, hogy az adócsökkentések és a gazdaság emiatt megnövekedett aktivitása okozta a kamatemeléseket. Ezek az adóemelések már azelőtt be voltak ígérve, hogy a Fed emelte volna a kamatokat, amikor még Donald Trump az elnöki székért küzdött és a kamatok nulla körül jártak. Tényleg azt hiszik, hogy megtörténtek volna ezek a kamatemelések akkor is, ha tudtuk volna hol lesznek a kamatok mostanra? Kétlem - mondta Jones.

A Fed idén eddig három ízben emelte az irányadó amerikai kamatlábat, s a piaci várakozások szerint az év vége előtt még egy ízben növelni fogja azt. A kamatemelések jellemzően elbizonytalanítják a befektetőket, hiszen megdrágítja a vállalatok számára a terjeszkedés és a részvény-visszavásárlások finanszírozását.

A szakértő szerint egyébként egyértelmű, hogy az alacsony kamatok okolhatóak leginkább a jelenlegi helyzet kialakulásáért, azért, hogy a részvénypiacok ilyen magas szinteken tartózkodnak. Szerinte a részvények jelenleg mintegy 70 százalékkal vannak túlértékelve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!