Az USA tőzsdéin - az elmúlt heti esés ellenére - még tart az emelkedő trend, ám az európai tőzsdék nem teljesítenek jól. Ez annyiban nem meglepő, hogy ezek az piacok évtizedekkel le van maradva az amerikai piacoktól - mondta a szakember, aki szerint ez a trend egyelőre nem látszik megváltozni.

A rossz hír: a német DAX-index vélhetően akár 10 százalékot is esni fog, ahogy vélhetően a BUX-nál is alacsonyabb árszintek jönnek. "A technikai elemzés szerint lesz egy nagyobb esés a német tőzsdén, ez valamennyire követni fogja a budapesti is" - mondta Lovas-Romváry. A német index esését az új támaszpont eddig megállította, ám nemrég áttört, így csökkenő trend várható. Ez persze nem azt jelenti, hogy holnap 15 százalékot esik a DAX, hanem azt, hogy középtávon alacsonyabb mélypontok jönnek, ahonnan vélhetően felpattan az árfolyam. Ami nagyobb baj, hogy a BUX-nál is megtört tavasszal az évek óta tartó emelkedő trend, ráadásul több vezető részvény - a négy blue chipből három - komoly csökkenő trendben van.

Lovas-Romváry szerint ugyanakkor jó hír, hogy még tart a BUX a német DAX-hoz viszonyított felülteljesítése, így sikerült behozni a világ tőzsdéihez mért lemaradás egy részét. "Ha valaki 2015-ben BUX részvényt vásárolt, akkor még mindig 40-50 százalékos pluszban lenne a befektetése" - mondta ezzel kapcsolatban a szakértő, aki szerint ha a BUX esni fog, akkor kevesebbet fog, mint a DAX, éppen a felülteljesítésnek köszönhetően. "Ugyanakkor egy legalább 8,5 százalékos csökkenést a BUX-nál is lehet feltételezni, de elképzelhető 10-15 százalékos esés is" - tette hozzá a Napi.hu vezető piaci elemzője.

Visszatérve az amerikai piacokra: az S&P-500-as index még emelkedő trendben van, de messze még a támasz. Az elmúlt években nem is volt rá példa, hogy lefelé áttört volna egy fontos bázispontot, így a bikapiac immár hat éve tart. Ennek megfelelően akkora volt az áremelkedés Trump megválasztása és a januári korrekció között, hogy olyan messze van a legutóbbi támasz, aminek elérése már önmagában magával hozná a medvepiacot.

Sz sem segíti a tőzsdei kereskedést, hogy a friss hangulatindexek szerint elpárolgott az optimizmus. "Hosszú ideig a jegybankok által a piacra öntött pénznek köszönhetően csak emelkedett a hangulat, egészen addig, amíg elértük az 1987-es szintet, pont azt, ami a fekete hétfőhöz vezetett" - hangsúlyozta a Napi.hu vezető piaci elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!