Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a pénteki napot egy kisebb megpattanással zárták a vezető amerikai tőzsdeindexek, azonban az előző napok esései technikailag sokkal nagyobb rombolást végeztek a piacon, mint azt első ránézésre gondolnánk. Az S&P 500-as index szeptember végén elért, 2940 pontos csúcsáról a múlt csütörtöki mélypontig 7,8 százalékot esett, ráadásul az esés nagy részét néhány nap alatt hozta össze.

Ez az esés egyelőre még csak a tőkepiaci szakzsargonban korrekciónak minősített visszaesés mértékét sem érte el, hiszen erről akkor lehet beszélni, ha a vezető indexekben az áresés mértéke meghaladja a 10 százalékot. Azonban az elmúlt időszak ármozgásaihoz képest ez a mostani esés olyan heves volt, amely veszélyes tartományba lendített ki több technikai mutatót is a részvénypiacon. Az S&P 500-as index hosszú távú RSI mutatója múlt csütörtökön záráskor már 34-es állt. Ez rendkívül alacsony érték és komoly figyelmeztető erővel bír, arra utal, hogy a múlt csütörtöki mélypontot a következő hónapok során újabb, ennél alacsonyabb árfolyamok követhetik a következő hónapok során és a korrekciónak koránt sincs vége. Sőt, az is könnyen elképzelhető, hogy egy komolyabb, akár több évig tartó medvepiac első rúgását láttuk a tőzsdéken.

Szélsőséges hangulatváltozás jöhet

Nézzük először is elméleti szempontból, hogy miért fontos ez a mutató és miért nagy baj, hogy elérte a múlt héten az említett értéket. Martin Pring neves technikai elemző hosszú éveket töltött azzal, hogy a különböző piacok, elsősorban a részvénypiacok uralkodó trendjeit, trendfordulóit tanulmányozza és keresse azokat a jeleket, amelyek idejekorán jelezhetik, amikor a trend megfordul. A részvénypiacon uralkodó trendekre nagyon komoly hatással van a befektetői hangulat, amely a piac csúcsának közelében rendszerint hihetetlenül optimista, mélypontján pedig pont az ellenkezője, a szélsőséges pesszimizmus a jellemző.

Az emelkedő trendek jellemzője, hogy a technikai elemzésben használt egyik indikátor típus képviselői, az úgynevezett oszcillátorok "északra költöznek". Ezek olyan mutatók, amelyek két érték között ingadoznak, a masszív áremelkedések idején felső értéküket, áresések idején alsó értéküket közelítik. Ha egy meghatározott szint fölé emelkedik az oszcillátor, akkor az adott termék "túlvettségéről" ha egy szint alá, akkor pedig "túladottságról" szokás beszélni.

Pring szerint amikor a részvénypiacon az addigi, akár több évig tartó csökkenő ciklus, a medvepiac bikapiacba fordul, akkor szélsőséges hangulat áll be befektetők körében is. Az oszcillátorok olyan szélsőségesen magas pozitív értéket vesznek fel, mint amire a korábbi csökkenő trendben nem volt példa, s úgynevezett "mega-túlvettség alakul ki". Ilyen mega-túlvettség előzte meg a Trump megválasztását követő hatalmas emelkedést is. Ugyanez igaz fordítva is, amikor egy medvepiac indul egy évek óta tartó emelkedő trend után, akkor az oszcillátorokban az első eladási hullámban kialakul egy úgynevezett "mega-túladottsági" állapot, ami a hangulat olyan szélsőséges változására utal, amire az azt megelőző bikapiacon nem volt példa.

Az S&P 500-as index hosszabb távú, 30 napos oszcillátora meglehetősen jó előrejelző képességgel bírt az elmúlt évtizedekben a tovább, várható tőzsdei fejlemények vonatkozásában. A bikapiaci korrekciók során az elmúlt 25 évben szinte soha nem esett ez a mutató a 36-os érték alá, Aki ilyen érték mellett vásárolt egy bikapiacon, az jó eséllyel a korrekciós hullám alja közelében tette ezt meg. Ha viszont a mutató ez alá az érték alá süllyedt, akkor az arra utalt, hogy az esés korántsem ért még véget.

Túl erős volt a szárnyalás

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy az elmúlt 25 évben mindössze egy olyan eset volt, amikor az első, 36-nál alacsonyabb RSI mutató értéket hozó áresés nem egy további áresés előhírnöke lett volna, ez pedig 1994-ben történt. Ezen kívül viszont az összes ilyen helyzetben,amikor a 30 napos RSI a 36-os érték alá csökkent, jött egy újabb eladási hullám, ami még mélyebbre vitte le a vezető indexek értékét. Sőt, ami ennél is aggasztóbb, az 1998-as orosz válság idején, a 2000-2002-es medvepiac idején, a 2007-2009- medvepiac idején és az európai adósságválságkor is medvepiac megindulásának volt megbízható előrejelzője a mutató szélsőségesen alacsony értékre történő kilengése.

Kép:

Ebből az következik, hogy nagy eséllyel a múlt csütörtöki, 2710 pont közeli értékeknél még nem láttuk a részvénypiac középtávú mélypontját és annak is meg van a komoly esélye, hogy az index csökkenésének értéke elérheti majd a medvepiac kategóriájának számító 20 százalékos értéket is.

A paradox helyzetet jelenleg az jelenti az amerikai tőzsdéken, hogy az ezt megelőző szárnyalás kivételesen nagy volt. Így a mutató a nélkül is produkálhat egy 20 százalékos esést korábbi csúcsához képest, hogy a hosszú távú emelkedő trend megtörne.

Erről és a magyar és a nemzetközi tőzsdéket érintő más aktuális kérdésekről lesz szó a Napi.hu október 18-án megrendezendő konferenciáján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!