Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába állnak történelmi távlatban még mindig rendkívül alacsonyan a kamatlábak az Egyesült Államokban, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt években nagyon sokat szigorított, s így érthető, miért estek ekkorát az amerikai részvénypiacok az elmúlt fél évben - állítják a Société Générale elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. Fed által figyelt, úgynevezett Fed Funds Rate-re (szövetségi pénzpiaci kamatlábnak szokás fordítani) megadott cél jelenleg 2,25 és 2,5 százalék között van, ami fele a 2008-as pénzügyi válságot megelőzően látott csúcsnak. Azonban a bank szakértői szerint az ilyen összehasonlításnak akkor van értelme, ha számításba vesszük a kvantitatítv lazítást is, amelyet a Fed a válságot követően, egészen 2014-ig végrehajtott.

Ahhoz, hogy a kvantitatív lazítást is figyelembe lehessen vetni, a Société Générale elemzői kiszámoltak egy úgynevezett "shadow rate"-et, árnyékkamatlábat, amely a kvantitatív lazítás hatásait különböző közgazdasági modellek segítségével a Fed Funds Rate nagyságát korrigálja.

Ez pedig azt mutatja, hogy a kvantitatív lazítás visszavonását megelőző helyzetben az amerikai pénzügyi rendszer úgy viselkedett, mintha az irányadónak tekintett kamatláb valójában mínusz 3 százalékon állt volna. Ehhez képest a mostani helyzetben ez az úgynevezett árnyék kamatláb már 5,45 százalékon áll. Ez a szigorítási hullám pedig nagyjából megfelel azoknak a szigorítási ciklusoknak, amit 1984 óta tapasztalhattunk a Fed monetáris politikájában - állítják a bank elemzői a Bloomberg tudósítása szerint.

Kép:

Ebből szerintük két fontos dolog is következik. Az egyik az, hogy a decemberben látott legutóbbi kamatemelés már az egyik utolsó, amit ebben a ciklusban várni lehet a Fed részéről, így a további emelések miatt aggódó befektetők elvileg fellélegezhetnének. Azonban a kamatemelési ciklus egyben azt is jelenti, hogy egyre közelebb van a gazdasági fellendülés mostani ciklusának a vége, amelyben jellemzően a jegybank maximális erővel próbálja behúzni a féket, s ezután lassulás várható.

A Société Générale szakértői ennek megfelelően arra biztatják az ügyfeleket, hogy a növekedés orientált részvények helyett inkább az úgynevezett "value" részvényeket részesítsék előnyben, ezek szerintük ugyanis egy lassulás esetén sokkal jobb megtérülést biztosíthatnak. Úgy vélik, ha valóban lassulna idén a globális és az amerikai gazdaság, akkor nem hogy nem nőnének tovább az amerikai vállalatok eredményei, de azokban egy két számjegyű visszaesésre kellene felkészülni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!