Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A norvég állami vagyonalap, amelynek célja, hogy a norvég állam pénzlét azokra az időkre tartalékolja, amikor már nem lesznek akkora olajbevételei az országnak, június végén rekord arányban tartott részvényeket portfóliójában, s ilyenre jellemzően nagy tőzsdei visszaesések előtt volt eddig példa - írja összefoglalójában a Financial Times. Az alap jelentése szerint ezermilliárd dollár feletti vagyonának már mintegy 69,3 százaléka volt részvényekbe fektetve, ez 3 százalékkal magasabb a tavaly év végi értéknél.

Az alap, amely átlagosan 1,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a világ összes, tőzsdén jegyzett társaságában utoljára 1998-ban és 2007-ben növelte jelentősen részvénypiaci kitettségét, mindkét esetben a tőzsdei összeomlások előtt. Trond Grande, az alap helyettes vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a piaci mozgások döntik el, a vagyon mekkora hányada legyen a részvénypiacon befektetve, az politikai döntés eredménye. A norvég parlament utoljára tavaly hozott határozatot erről, hogy ezt a számot 60 százalékról 70 százalékra emeljék.

Komoly kérdések merülnek fel rendszeresen az alappal kapcsolatban, s ezek közül az egyik legfontosabb rendszerint az, hogy mekkora arányban tartson az részvényeket. Nagyon hosszú folyamat az, amíg a döntéshozók erről egyezségre jutnak és hosszú folyamat ezután az alap portfólióját ehhez igazítani. Ráadásul a részvények részarányának növekedéséhez nem csak az alap vásárlásai, de a tőzsdei árfolyammozgások is hozzájárultak - mondta a szakember.

A második negyedévben egyébként a részvények 3 százalékos, a kötvények átlagosan 3,1 százalékos az ingatlanbefektetések pedig 0,8 százalékos hozamot hoztak az alap számára. Az alap legjobban hozó részvénybefektetései ebben az időszakban a Microsoft, a Nestlé és a Facebook voltak, míg a legtöbbet az Alphabet, a Deutsche Wohnen és az Intel részvényeken bukták.

Az alap kezelői egyébként nagyon sokáig szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy a kötvényhozamok tovább eshetnek-e a jelenlegi szintekről. Most azonban már mintegy 67 milliárd dollár értékben tartanak olyan kötvényeket, amelyek hozama negatív. Elmondásuk szerint a kötvényportfóliót azért tartják, hogy az segítsen kisimítani az alap hozamát és biztosítsa annak likviditását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!