Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsde a kormánypártok bukásaként árazta be a vasárnapi önkormányzati választásokat. Erre utal, hogy milliárdokat buktak a hétfői tőzsdenapon Orbán Viktor miniszterelnök barátai. A Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozóhoz köthető cégek árfolyama kivétel nélkül esett. Volt, hogy némelyik papír 7-8 százalékos mínuszban járt. Pedig az általános tőzsdei hangulat jó volt, a BUX szépen emelkedett, az OTP több mint 2 százalékos pluszban zárt.

Megshortolták nagyon

Mészáros Lőrinc és családja viszont a tőzsdenyitás után nem sokkal már 10 milliárdosnál is nagyobb mínuszban állt. Az Opus Global árfolyama napközben 7,8 százalékkal 320 forintig is leesett, akkor a felcsúti vállalkozó és családja csak ezen az egy papíron 13 milliárdos bukóban állt. A tőzsdei hangulat azonban jobbra fordult, és a nap végén ez a részvény már csak 2,59 százalékos mínuszban volt, ami még mindig tekintélyes veszteségnek számít. Így péntek óta végül 6,31 milliárd forinttal csökkent a cég értéke, ami a Mészáros családnak 4,33 milliárd forintos veszteség.

A többi tőzsdei cégén is komoly vesztesége volt a vállalkozónak napközben. A 4iG-ben lévő megmaradt pakettje volt, hogy csaknem 1,2 milliárd forinttal ért kevesebbet, mint pénteken, és az Appeninnben megmaradt, valamint a CIG Pannóniában lévő érdekeltségein is veszített néhány százmilliót. A nap végére azonban mindegyik cég árfolyama feljebb kúszott, így a veszteség csökkent, sőt az Appeninn még néhány, a kereskedés záró szakaszában kötött ügyletnek köszönhetően minimális pluszban is zárt. A Mészáros família hétfői vesztesége így is nagyjából 4,5 milliárd forintra tehető.

Részvények árfolyamváltozása 2019. október 14-én
CégÁrfolyamváltozás (záró)Napi minimum
4iG-2,44%-6,85%
Appeninn0,23%-2,78%
CIG Pannónia-1,86%-4,83%
Opus Global-2,59%-7,78%
Forrás: BÉT

Tiborcz megmenekült

Az Appeninn nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István az érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt.-n keresztül növelte benne a részesedését. Jelenleg a BDPST-nek még 20,3 százaléka van a cégben, de már megállapodott a Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Globallal, hogy hamarosan újabb 9 százalékos paketthez jut.

Az Appeninnben sem bíztak napközben a befektetők, az árfolyama 2,8 százalék körüli mínuszban is járt, a nap végére azonban egy forintos pluszba került az ingatlanos cég részvénye. A papír forgalma egész nap mindössze 17 millió forint volt, a záró szakaszban, 17 óra után 432 forintos árfolyamon mintegy 2 millió forint értékben kötötte rá ügyleteket, ezzel kerülte el végül az esést a részvény.

A 4iG a nap egyik vesztese

Nem úszta meg viszont a veszteséget Jászai Gellért, a 4iG első embere és egyúttal legnagyobb tulajdonosa. A vállalkozónak 40,21 százalékos közvetett részesedése van a cégben, a nap végén a 2,44 százalékos esés után ez a pakett 794 millió forinttal ért kevesebbet, mint pénteken. A részvények azonban 6,86 százalékos mínuszban is jártak a nap folyamán, akkor 2,2 milliárdos bukóban járt az üzletember.

A hétfői árfolyamesés ellenére a tulajdonosoknak nincs okuk az elkeseredésre. A 4iG árfolyama csak az idén 165,5 százalékot emelkedett, egy év alatt pedig több mint 480-at, vagyis, aki beletette a pénzét 12 hónapja, most már csaknem a hatszorosát látja a számláján. Ez nem is meglepő, hiszen az informatikai cég sorra nyeri el a nagy értékű tendereket.

Vége a vágtának

A többi Mészároshoz köthető papír viszont nem megy ilyen jól, az Opusszal szoros kapcsolatban álló CIG Pannónia életbiztosító részvényeit sem kímélték tegnap a befektetők. A biztosító részvénye 1,86 százalékos mínuszban állt a záráskor, ez is okozott a Mészáros családnak néhány tízmillió forintnyi veszteséget. A biztosító papírja az idén egyáltalán nem ment jól, az év eleje óta már 35,7 százalékos mínuszban áll, attól pedig fényévekre jár a jelenleg 264 forintos árfolyam, hogy elérje a bevezetéskori 938 forintos szintet.

Az Opus Global részvényesei is későn szálltak be, ha az idén vásárolták a papírjaikat. Az év eleje óta ugyanis 31 százalékot esett az árfolyam. Az Appeninn is csak szerény, 2,1 százalékos pluszban van az év eleje óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!