Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmasat nyerhetett az a befektető, aki év elején olyan cégek részvényeit vásárolta meg, amelyek megkönnyítik az otthoni munkavégzést az emberek számára. A Covid-19-járvány miatti lezárások és korlátozások nyomán egy olyan portfólió, amelyet 13 otthoni munkavégzéshez szükséges szolgáltatást nyújtó, illetve a járvány alatt megváltozott szokásokból profitáló vállalatok részvényeiből raktak össze, több mint 100 százalékkal felülmúlta az S&P 500-as részvényindex hozamát - mutatott rá a Saxo Bank vezető részvényelemzője Peter Garnry a CNBC.com tudósítása szerint.

Utólag persze nem nagy szám összeszedni, melyik részvények teljesítettek jól, s nem feltétlenül tűnik a legjobb ötletnek olyan részvényekbe beszállni, amelyek már így hatalmasat emelkedtek. Garnry szerint azonban a trendben még bőven van lendület és a kitarthat a járvány utáni időkben is, ahol szerinte a szociális kapcsolattartás új normái lesznek megszokottak.

Nagy szárnyalás

A Saxo Bank elemzői által összeszedett részvények közül a múlt hét végéig a legnagyobb nyerő az év eleje óta a Fastly nevű felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó cég részvényei voltak, 307 százalékos drágulással, a Zoom videokonferencia-cég papírjai ettől alig maradtak el 281 százalékos emelkedésükkel. Ez utóbbi árbevétele egyébként 111,2 százalékos növekedést mutatott az elmúlt negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. a szerződések elektronikus formában történő biztonságos kezelésére szakosodott DocuSign 127, a virtuális egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Teladoc Health 141 százalékos nyereséget tud ebben az időszakban felmutatni.

A kiválasztott részvénykosárban szerepel még a vállalati kommunikációra szakosodott Slack, a felhő alapú kommunikációval és csoportos munkával foglalkozó RingCentral, a Citrix Systems, a Box, az Atlassian Corp, a Peloton és a Five9 is.

Ezen részvények árazása általában meghaladja a piaci átlagot a várható készpénzáramlásuk alapján (ez csak 0,8 százalékos). Ezek a cégek azonban nagyon gyorsan nőnek, a 12 havi visszatekintő árbevétel emelkedésük elért átlagosan a 44 százalékot - mondta Garnry. Szerinte ezen részvények sikere ráadásul nem csak egyszeri fellángolásnak köszönhető, hiszen már 2015 óta szignifikánsan felülteljesítik az S&P 500-as részvényindexet.

A kulcs az otthoni munkavégzés

Mark Zuckerberg szerint például a Facebook alkalmazottainak fele tudná otthonról is végezni a munkáját a következő 5-10 évben. A Twitter nemrég fogadott el egy olyan vállalati politikát, amely lehetővé teszi a munkavállalóinak az otthoni munkavégzést, ezzel is elősegítve azok életének jobb kiegyensúlyozottságát. Olyan jelek ezek, amelyek arra utalnak, az otthoni munkavégzés, mint trend, egyre inkább teret fog nyerni, s egyre több cég engedi majd meg a dolgozóinak, hogy a munkájuk legalább egy részét otthonról intézzék. Ez viszont stabilan növekvő keresletet jelent az ezt lehetővé tevő termékek iránt.

Garnry szerint igazán nagy kockázat ezen részvények esetében inkább általános piaci jellegűnek tekinthető. Ha egyszer a jövőben a nagy jegybankok esetleg kamatemelésbe kezdenének, akkor a kiválasztott papírokban nagyobb korrekció jöhet feszített árazásuk miatt. Persze az is kockázatot jelenthet, ha a vártnál korábban elkészülne és tömeggyártásba kerülne egy védőoltás. Egy ilyen fejlemény jelentősen visszavethetné az otthoni munkavégzés mostani előretörését, mielőtt az igazán megerősödne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!