Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly eladási hullámot indított el a világ tőzsdéin amikor múlt héten kiderült, hogy a koronavírus a jelek szerint már Kínán kívül is képes terjedni, a befektetők fantáziáját a jelek szerint megmozgatták a kitörés miatt kihalttá váló kínai városok látványa és az olaszországi karanténról érkező hírek. Az S&P 500-as index múlt hét szerdán 3392 ponton még történelmi csúcsra kapaszkodott, azóta azonban minden napot eséssel töltött. A tegnapi 3128 pontos záróérték már 7,8 százalékos csökkenést jelent a csúcshoz képest.

A Goldman Sachs szakértői már a múlt héten figyelmeztettek arra, hogy komoly korrekció bontakozhat ki a tőzsdéken a koronavírus járvány miatt. Ők fundamentális oldalról közelítették meg a kérdést, s azt állították, a kockázatot az jelenti, hogy a befektetők nem árazták még be a járvány vállalatok nyereségekre gyakorolt potenciális negatív hatásait.

A vezető tőzsdeindex, az S&P 500-as technikai képe azt mutatja, hogy komoly kihívásokkal kell megküzdenie hamarosan a tavaly év eleje óta élő emelkedő trendnek a részvénypiacon.

Már volt ilyen páni félelem a tőzsdéken

Emlékezetes, hogy 2018 őszén komoly zuhanás volt az amerikai részvénypiacon, az áresés akkor mértéke meghaladta a 20 százalékot, ezért bár rövid volt, a tőzsdei szakzsargon szerint medvepiacnak lehet nevezni az akkori eseményeket. Az S&P 500-as index 2018 december 26-án érte el mélypontját 2347 pont alatt. Az itt végrehajtott pozitív fordulat január első napjaiban komoly fundamentális támogatást is kapott, a Fed ugyanis bejelentette, hogy felhagy a monetáris kondíciók szigorodását eredményező kamatemelési hullámmal és ismét lazítani kezd. Év közben a Fed hangvételének változása miatt amúgy jó hangulatban lévő tőzsdék újabb támogatást kaptak, miután kiderült, az ECB kész újraindítani kvantitatív lazítási programját.

A kibontakozó újszülött ciklikus bikapiac egészen komoly eredményeket tudott eddig felmutatni, hiszen a múlt szerdai 3392 pontos csúcsérték azt jelenti, hogy 13 hónap leforgása alatt 44 százalékot emelkedett az S&P 500-as index. Ezzel ugyan nem sikerült túlszárnyalnia a 2009-ben indult bikapiac első évét, de a 2002-2007-es bikapiacét igen, akkor ugyanis több, mint 14 hónapra volt szüksége az indexnek egy hasonló áremelkedéshez.

A technikai elemzés szabályai szerint az árfolyamok trendben mozognak, s egy trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg az ellenkezőjéről jelzés nem érkezik. A trendek vizsgálatára számos eszköz létezik a technikai elemzés eszköztárában, azonban az egyik legalapvetőbb a csúcsok és mélypontok vizsgálata. Az emelkedő csúcsok és mélypontok sorozata emelkedő trendet jelez, s ez az elmúlt hét áresése miatt még nem került veszélybe.Legalábbis akkor, ha a csúcsok és mélypontok meghatározására a modern technikai elemzést megalapító Maguee-Edwards szerzőpáros definícióját használjuk.

Ezekre a határokra kell figyelni

E szerint egy trendben bázispontnak tekinthető egy olyan mélypont, amelyet megelőző és követő legalább három napig a mélypont napján bejárton kívül tartózkodott az árfolyam, s onnan egy olyan, legalább 10 százalékot elérő emelkedés indult, amely új csúcsra (tehát az előzőt legalább 3 százalékkal meghaladó értékre) viszi ki az árfolyamot.

Kép:

Az S&P 500-as indexnél ilyen mélypontot jelent a tavaly december elején látott 3070 pontos érték, innen indult el ugyanis az az emelkedő hullám, amely során a múlt szerdán látott csúcsra érkezett a mutató. Ez azt jelenti, hogy ha az index ezt a mélypontot szignifikánsan letörné - mondjuk a technikai elemzésben általánosan használt 3 százalékot meghaladó mértékben, tehát 2977 pont alatt - akkor az az emelkedő trend végét is jelentené (tehát 2977 pont). Ezen a szinten egyébként nem csak a korábbi mélypont várja az indexet, hanem a sok kereskedő által árgus szemekkel figyelt 200 napos mozgóátlag is, ennek értéke 3045 pont jelenleg.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha valaki az emelkedő trend visszatérésére számít az amerikai részvénypiacon, akkor ezek a szintek elvileg technikailag jó beszállási pontnak is bizonyulhatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!