A világ egyik legnagyobb vagyonkezelő cége, a Blackrock becslései szerint a következő években a privát tőkealapokban lévő vagyon nagysága új dimenzióba léphet - írja összefoglalójában a Handelsblatt. A jelenlegi becslések szerint mintegy 1,3 ezer milliárd dollárnyi pénz van ilyen alapokban, amelyej arra várnak, hogy kedvező befektetési lehetőséget találjanak.

A lap szerint ez a befektetési forma a benne kezelt vagyon nagyságát tekintve jelentősen elmaradt az olyan típusú befektetésektől, amelyek a kötvény- vagy a részvénypiacon helyezik el a rájuk bízott pénzt, ez a helyzet azonban megváltozhat. Igaz, a priváttőke cégek számára már eddig is problémát jelentett, hogy a rendelkezésükre bocsátott hatalmas összegű befektetői pénzeket értelmesen költsék el. Ugyanakkor a Blackrock tanulmánya szerint Németországban az intézményi befektetők az általuk kezelt vagyon jellemzően 1-3 százalékát helyezik el priváttőke jellegű befektetésekben. Márpedig a vagyonkezelő szerint a 20-40 százalékos részarány is értelmes lehetne.

Ennek oka, hogy a priváttőke jellegű befektetéseken elvileg jóval magasabb hozamot lehet realizálni, mint a hagyományos részvénypiaci befektetéseken, sőt a lap szerint ez a befektetési osztály a részvényeknél még válságállóbb is lehet.

Jean Boivin, a Blackrock befektetési intézetének vezetője szerint a kockázatitőke-jellegű befektetéseket lebonyolító cégek legjobb 20-25 százaléka által elért hozam hosszabb távon 2-4 százalékkal haladja meg a részvénypiacok átlagos hozamát. Az amerikai kockázatitőke-piacon a Blackrock szerint a költségek levonása előtt átlagosan 13,9 százalékos hozamot lehet majd elérni a következő öt évben, míg a kisebb tőzsdei cégek részvényeivel ezt a hozamot átlagosan 5,9 százalékosra teszik. A lap idézi a Coller Capital adatait, amely szerint az amerikai nagybefektetők 37 százaléka jelezte, növelné kitettségét a kockázatitőke piacon. Felhívták a figyelmet a trendre, amely szerint 2010 óta szinte minden évben a megkérdezettek egyharmada jelezte, több pénzt fektetne ebbe az eszközosztályba.

Az ilyen típusú befektetések legnagyobb problémája - hasonlóan az infrastruktúraprojektekhez és az ingatlanbefektetésekhez - azok illikviditása. Azaz a befektetők nem tudnak szükség esetén egyik napról a másikra hozzájutni pénzükhöz. A Blackrock igazgatója úgy véli ugyanakkor, hogy a likviditás kérdése nagyon túl van becsülve. Szerinte még a 2007-2009-es válság idején is arányaiban a befektetők csak egy nagyon kicsi részének jelentett problémát az, hogy nem tudott befektetéseihez azonnal hozzáférni, s így kifizetéseivel bajba került volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!