Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December utolsó napjaiban Bernard Arnault, a Louis Vuitton fő tulajdonosa és Elon Musk mellett feltűnt a világ leggazdagabb embereinek listáján az indiai Gautam Adani. Szokatlan is volt a gyors előretörés, eleinte úgy tűnt, hogy a nagy amerikai technológiai cégek zuhanása morzsolta fel azok fő tulajdonosainak vagyonát, így törhetett előre Gautam Adani, de most már látszik, hogy pünkösdi királyságról volt szó.

Elon Musk sebei gyógyulnak

Előfordultak a tavalyi tőzsdei medvepiac során nagy vagyonvesztések a leggazdagabbak között, Elon Musk meg is döntött minden rekordot, bár azért bőven maradt mit a tejbe aprítania, ráadásul a Tesla, amely jó eredménnyel rukkolt elő, most szárnyal, gyógyítva a Tesla-SpaceX-Twitter tulaj vagyonán ejtett sebeket. 

Csontvázak a szekrényben Gautam Adaninál

A Gautam Adani cégei által most 3 nap alatt elszenvedett 70 milliárd dolláros veszteség is egész ritka a gazdaságtörténelemben, és arra utal, hogy itt bizony valami komoly lufit fújhattak, de ütött az igazság órája: a lufik kipukkadnak. A vállalkozó zászlóshajója, az Adani Enterprises a shortosok látókörébe került, úgy tűnik, nem véletlenül. Adani cégei sok mindennel foglalkoznak, de a főbb tevékenységek a logisztika, szállítmányozás, energiaipar.

A Hindenburg Research gazdasági elemző cég, amely elsősorban a vállalati manipulációkat, szabálytalanságokat igyekszik feltárni, és ezeken mindjárt szép pénzt is keresni, komoly vádakkal illette az Adani-cégeket: túlzottan eladósodtak, amivel a részvények nem voltak tisztában, emellett adóparadicsomokat vesznek igénybe, a nemzetközi szabályozás szerint nem teljesen legális módon. A Reuters szerint Gautam Adani azt válaszolta, hogy cégei tökéletesen megfelelnek a helyi szabályoknak, ezzel mintegy elismerve a vádakat.

Menekülnek a befektetők

A külföldi befektetőket, alapokat nem nyugtatja meg, ha az általánosan elfogadott szabályok szerint gondok vannak a cégekkel, még ha esetleg az indiai szabályok egy részének ezek meg is felelnek. Ilyenkor, biztos ami biztos, gyorsan kiszórják a részvényeket, ráadásul van nyereség, amit el lehet hozni, hisz az elmúlt években tizenötször akkorára nőttek a cégek, és ekkora árfolyamemelkedés ritkán nyugszik stabil fundamentumokon.

Az eladásokat az is fűti, hogy a botrány hatására

az Adani-cégek kikerülhetnek az MSCI-India indexből, így az indexalapok, és mindenki más, akinek az MSCI-tagság egyfajta garanciát jelent, menekülnek a papírokból.

Márpedig a Hindenburg-jelentés komoly kockázatokat tárt fel: a hétből öt cég likvid eszközei nem érik el a rövidtávú fizetési kötelezettségek szintjét, ami rövidtávon is komoly kockázat.

Patinás nevek

A cégek összértéke mindenesetre a jelentés nyilvánosságra hozatala óta 70 milliárd dollárral csökkent, maga Gautam Adani pedig a harmadikról a nyolcadik helyre zuhant vissza leggazdagabbak között a Forbes folyamatosan frissülő listáján. A francia luxuskirály, Bernard Arnault után így most ismét öt amerikai következik a listán, patinás nevek: Elon Musk, Jeff Bezos, Larry Ellison (Oracle) Warren Buffett és Bill Gates.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!