Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön nem változtatott az egyhetes betéti tenderen, helyben hagyva a 7,25 százalékos szintet, sorra ütni kezdték a befektetők a forintot. A régióban a többi jegybank – köztük a cseh és a lengyel is - lépett az elmúlt hetekben, hogy támaszt adjanak nemzeti valutáiknak.

Ennek eredménye volt, hogy már csütörtökön sokat veszített a forint a dollárhoz és az euróhoz képest, de surranó pályán a svájci frank is egyre jobban erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben. 

Ennek eredményeként pénteken délután 14:30-kor először süllyedt történelmi mélypontra napon belül a forint a svájci frankkal szemben, majd nem sokkal délután 15 óra után meglett az új csúcs is, míg visszakorrigált a forint. Az új negatív rekordot a 399,702-es szint jelenti a Stooq.com adatai szerint.

A forint eközben az euróval szemben sem teljesített jól: péntek 15:30-ig 0,5 százalékkal volt gyengébb a nyitóárnál, már 401,5 közelében volt a váltás. Azonban a napi csúcspontot a 401,9 jelentette, ami csak 1 forinttal marad el a 402,969-es történelmi mélyponttól.

Az XE.com szerint viszont soha nem látott negatív szinten volt a forint a búcsúköreit futó horvát kunával szemben is: 53,499-ig emelkedett a váltás. Összehasonlításképpen tavaly ilyenkor 46,7 forintot ért még egy kuna. Jövőre viszont ezt az árfolyamot nem kell figyelni, miután januárban Horvátország bevezeti az eurót.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!