Kedden ismét hektikusan alakultak a holland gáztőzsdén a fronthavi jegyzések árai. A novemberig gázszerződések végül 169,5 eurós megawattóránkénti szinten álltak meg, ami 0,25 százalék közeli áresést jelent. Volt azonban időszak, amikor 159 euró volt egy megawattóra még délután 15:00 körül az ICE TTF adatai szerint.

A decemberi szállításoknál jelentősebb volt az áresés, a hétfőihez képest 0,5 százalékkal olcsóbb volt a földgáz, ami 177,345 eurós megawattóránkénti kurzust jelent. Az idén novembertől jövő márciusig tartó időszak referenciaára 167,65 euró volt.

Az EnergyScan, az Engie SA piacelemző platformjának elemzése szerint a gázárak csökkenése főként annak köszönhető, hogy a betáplálás stabil, valamint az időjárás is melegebb. „Ez továbbra is ellensúlyozta a gyenge orosz kínálattal kapcsolatos aggodalmakat. Az energiatermelők gyengébb gázkereslete szintén hozzájárult a lefelé irányuló nyomás gyakorlásához” – idézi a Bloomberg az áresés okairól szóló jegyzetet.

A gáztárolók folyamatos ütemben töltődtek fel, mivel a nemzetek fokozták a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját és a Norvégiából származó csővezetékes szállítást, hogy pótolják az orosz áramlások kiesését. A tárolóhelyek szombaton körülbelül 88 százalékos töltöttségen voltak, ami éppen az év ezen időszakára vonatkozó ötéves átlag felett van. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a gázárak az augusztus végi csúcsokhoz képest mintegy 50 százalékkal csökkentek.

A rezsicsökkentés korlátozása utáni ár is esőben

A magyar rezsicsökkentés korlátozása után az átlagfogyasztás feletti gázhasználat után kiszámlázott lakossági piaci árat meghatározó CEEGEX kelet-közép-európai gáztőzsdén a keddi gáznapra már csak 142,03 euró/megawattóra volt a súlyozott átlagár. A referenciaszint 141,68 eurón állt, mindez 12,55 százalékos esést jelent a hétfői gáznaphoz képest.

Az intenzív áresés oka vélhetően az, hogy a magyar kormány hétfőn bejelentette, megállapodott a Gazprommal a halasztott fizetésről, ami kedvez a rezsicsökkentés fenntartásának és az ellátás biztosításának is. 

A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarország 2022 októberétől 2023 márciusáig kapott halasztott fizetési lehetőséget, így a gázár egy küszöbérték feletti része esetében minden egyes hónapban a gázárat egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetik ki 2026 márciusáig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!