Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,50 százalékról 4,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A Fed az előző négy alkalommal összesen 125 bázisponttal emelte az irányadó kamatot.

Szerdai kamatdöntése után kiadott közleményében a Fed hangsúlyozta, hogy

az infláció elleni harc részeként „folyamatosan tovább emeli” a hitelfelvételi költségeket.

Az infláció valamelyest mérséklődött, de továbbra is magas – áll a közleményben.

A Fed szerint például az oroszok Ukrajna elleni háborúja továbbra is hozzájárul a „fokozott globális bizonytalansághoz”. Fontos változás a korábbi megfogalmazásokhoz képest, hogy a kamatdöntők ezúttal már nem hivatkoztak a háborúra és a koronavírus-járványra, mint amelyek közvetlenül hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

A Fed szerint miközben az amerikai gazdaság továbbra is „szerényen nő” és „erőteljes” a munkahelybővülés, továbbra is „kiemelten követik az inflációs kockázatokat”.

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerint a kamatsáv folyamatos emelésével végsősoron teljesül az a cél, hogy az inflációt idővel visszaszorítsák a 2 százalékos célszintre.

Közölték azt is, hogy a jövőbeni kamatdöntéseiknél figyelembe veszik a már végrehajtott monetáris politikai szigorításokat és azoknak a gazdasági aktivitásra és az inflációra gyakorolt késleltetett hatását. A Fed jelezte továbbá, hogy folytatja a kincstárjegyek, jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését a májusban kiadott, a Federal Reserve mérlegének csökkentésére vonatkozó tervekben rögzített mértékben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!