Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre lassulni fog az idei magas szintről a régió országainak gazdasági növekedése - áll az Erste Bank elemzőinek legfrissebb előrejelzésében. A bank szakértői szerint a térség államainak átlagos GDP növekedése 2018-ban elérheti a 4,4 százalékot, ez az érték csökkenhet 2019-ben 3,6 százalékosra.

A lassulás fő kiváltó oka a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi környezet lehet, elsősorban a német gazdaság alacsonyabb növekedési üteme - amely a brexit kedvezőtlen hatásainak, illetve a kereskedelmi háború esetleges kiterjedésének lehet as hozadéka - nyomhatja rá bélyegét a régió országainak teljesítményére.

Érzékeny marad a forint

Csehországban eközben várhatóan nem áll meg a monetáris szigorítás, a cseh jegybank az Erste becslései szerint 2019-ben még legalább egy ízben emelni fogja az irányadó kamatokat. Sőt, ha a cseh korona nem indulna jelentős erősödésnek, akkor akár három emelés sem kizárt. Romániában viszont nem várnak kamatemelést, s ez a lej leértékelődéséhez vezethet, hacsak a román kormány nem kezd komolyabb költségvetési konszolidációba. Magyarországon várakozásaik szerint maradhatnak a laza monetáris feltételek, ami azt eredményezi, hogy a forint árfolyama érzékeny maradhat a külső sokkokra.

Várhatóan rázósak lesznek a politikai fejlemények jövőre Közép- és Kelet-Európában, legalábbis az Erste szakértői szerint. Magyarország kivételével szinte minden országban megvan az esélye, hogy a jelenleg regnáló kormányok elveszítik parlamenti többségüket. A román kormány épp most került kisebbségbe az alsóházban, a szlovák kormány csak ellenzéki segítséggel tudta elfogadtatni a jövő évi költségvetést, s eközben Babis cseh miniszterelnököt a koalíció felbomlása fenyegeti.

Megúszhatók a politikai válságok

Ugyanakkor mindhárom esetben jó eséllyel új kormány tud majd alakulni előrehozott választások kiírása nélkül is. Lengyelországban a mostani közvélemény kutatások szerint a most kormányzó PiS nem tud majd egyedül kormányt alakítani a 2019-es választásokat követően - áll az összefoglalóban.

A gazdaságra visszatérve, a harmadik negyedéves GDP adatok az összes országban meglepően jól alakultak, s ennek eredményeként az Erste felfelé módosította több esetben is a gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzéseit. A magyar GDP növekedését az eddigi 4,3 százalék helyett most már 4,6 százalékosra várják 2018-ban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!