Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ázsiában heves eladási hullámmal indult a nap pénteken, amelybe beleálltak később az európai piacok is. A legszelesebb európai részvényindex, a Stoxx 600-as nyitás után nem sokkal már 3 százalékkal zuhant, a német Dax index és a francia CAC-40 egyaránt 3 százalékot meghaladó veszteséget mutatott a nyitás után egy órával- írta a Financial Times.

Csúnya mutáció bukant fel

Az eladási hullám oka az egyre aggasztóbb járványügyi helyzet Dél-Afrikában, ahol egyre gyorsuló ütemben jelentenek új Covid-19-es eseteket, s azokat a jelentések szerint jó eséllyel a vírus új, nemrég Botswanában felfedezett variánsa, a B.1.1.529-es okozza.

Ennek jellemzője, hogy úgy tűnik, képes kikerülni az emberi szervezet immunválaszait, s a delta-variánsnál is gyorsabban terjed. A vírusvariáns aggasztó tulajdonságai miatt felmerül annak lehetősége, hogy a jelenleg használt vakcinák hatásossága jelentősen csökken vele szemben.

Ha ez igaz, akkor az eddig beárazott forgatókönyvek a vakcináció előrehaladásával és a járvány gazdaságra gyakorolt hatásairól jelentősen felülíródhatnak, s a befektetők most az új helyzethez próbálnak villámgyorsan igazodni.

Izrael mindenesetre máris lezárta reptereit a Dél-Afrikából érkező repülőjáratok elől, a WHO pedig rendkívüli ülésen dönt arról, hogy az új variánst felvegye-e különösen aggodalomra okot adó mutációk csoportjába.

Világszerte zuhannak a tőzsdék

A hongkongi tőzsde vezető index, a Hang Seng 2,5 százalékkal zuhant, miután kiderült, két új, az új mutánssal fertőzött embert is találtak a városban.

Nagy-Britannia eközben hat afrikai országból érkező repülőjáratokkal kapcsolatban vezetett be korlátozásokat, mindaddig, amíg meg nem nyitják újra a karanténhoteleket.

A repülőtársaságok részvényeit a fentiek miatt alaposan büntették a délelőtti kereskedésben. A British Airways anyavállalata, az IAG részvényei 10 százalékkal zuhantak, a Wizzair 7,3 százalékkal követték a mélyrepülést.

 A Budapesti Értéktőzsde is követte a nemzetközi trendet, a BUX index másfél órával a nyitást követően már 2 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A nagy papírok közül az esést az OTP részvényei vezették, árfolyamuk több, mint 3 százalékkal lett kevesebb a csütörtöki záróárhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!