Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint százmilliós bírságot kapott a SET GROUP – közölte a jegybank.

tőzsdei kereskedését tekintve jelenleg is felfüggesztés alatt álló kibocsátónak záros határidőn belül a hiányzó pénzügyi jelentései pótlása érdekében is lépéseket kell tennie.

Az MNB több témában a befektetők tájékoztatására kötelezte a kibocsátót és a megállapításai nyomán újabb feljelentést tesz.

Csúnyán átverték a befektetőket

Az MNB célvizsgálata jelentős tájékoztatási visszásságokat tárt fel a kibocsátónál.

  • A SET GROUP egyrészt rendszeresen hozott nyilvánosságra olyan közzétételeket, melyek pozitív várakozásokat ébreszthettek a befektetőkben a kibocsátó jövőjét, üzleti lehetőségeit, teljesítményét és pénzügyi helyzetét illetően. A kibocsátó azonban számos esetben nem tudta igazolni ezen beharangozó közzétételei megalapozottságát, ami piaci manipulációnak minősül.
  • A SET GROUP emellett több esetben nem tájékoztatta a nyilvánosságot értékpapírjai értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról.

Nem adott például információt csoporttagja eszközbeszerzésének meghiúsulásáról, leányvállalata üzletrész-értékesítéseiről, a konszolidációs körébe tartozó társaságai jelentős értékű szerződéseiről, illetőleg azok felmondásáról.

Sokba fáj a piaci manipuláció

Az MNB most lezárt célvizsgálata nyomán több témát érintően is a befektetők tájékoztatására kötelezte a SET GROUP-ot és 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó, illetve 85 millió forint piacfelügyeleti bírságot a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

  • Kiemelt súlyosító körülménynek minősült, hogy a kibocsátó nem adott számot a bennfentes információk megfelelő azonosításáról és kezeléséről, azaz nem működött együtt a vizsgálat során.
  • Az MNB a célvizsgálat megállapításaival összefüggésben tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tesz.

A SET GROUP jelenleg nem rendelkezik a 2019., 2020. és 2021. évre vonatkozó jogszabályszerű éves jelentéssel, valamint nem tette közzé a 2022. pénzügyi év első felére vonatkozó féléves jelentését sem.

Az MNB ezért a célvizsgálat lezárásával párhuzamosan felszólította a kibocsátót, hogy legkésőbb 90 napon belül gondoskodjon a szóban forgó jelentések közzététele feltételeinek megteremtéséről, és erről minden hónapban tájékoztassa az MNB-t.

A jegybank ismételten felhívta a SET GROUP figyelmét: amennyiben nem tesz lépéseket a jelenleg is fennálló jogsértő állapot megszüntetése érdekében, az MNB kész a tőzsdei kibocsátókkal szembeni legsúlyosabb szankció, azaz a tőzsdei terméklistáról történő törlés alkalmazására is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!