Az előző hetekben látott bankszektorral kapcsolatos bizonytalanságok enyhülnek, és fontos makrogazdasági adatok sem érkeztek, így az optimistább befektetők kerültek fölénybe – jelezte az MTI-nek küldött heti összefoglalójában az Equilor Befektetési Zrt.

Az Equilor a hét makrogazdasági eseményei közül kiemelte a keddi kamatdöntő ülést, ahol a monetáris kondíciók tartása mellett a döntéshozók megerősítették, hogy az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges. A negyedéves Inflációs jelentésben megerősítették az idei 15-19,5 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzést, a 2023-as növekedési kilátásokat 0,5-1,5 százalékról 0,0-1,5 százalékra módosították.

Az S&P feltörekvő piaci elemzése pesszimistább képet festett a magyar gazdaság kilátásairól, jelezték, hogy a kockázatkerülés felerősödése esetén célkeresztbe kerülhet a magyar gazdaság a magas folyó fizetési mérleg hiány, és az alacsonyabb devizatartalék miatt.

A vállalati hírek közül kiemelték, hogy a kormány szerdai döntése értelmében a Molnak idén három részletben 2022-es nettó árbevétele után 2,8 százalékos különadót kell fizetnie. Ezzel párhuzamosan csökkentik a cég által fizetendő bányajáradékon és enyhítenek az extraprofitadó számításán. Az ennek alapját képező Brent-Ural spreadet 7,5 dollárral csökkentik. Az Equilor összesítése szerint az adóátrendezések semleges hatással lesznek az olajtársaságra.

Kitértek arra is, hogy a héten 160 ezer saját részvényt vásárolt az OTP javadalmazási politikája részeként.

A Richter 12-havi célárfolyamára egy emelés és egy csökkenés is érkezett. A HSBC 9800 forintos árfolyammal számol az eddig 8600 forint helyett, az ajánlást vételről tartásra rontották, míg az RBC Capital 400 forinttal 12 800 forintra emelte a gyógyszerpapírra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, felülsúlyozás mellett.

A héten a vezető részvények közül...

  • az OTP 1,4 százalékkal erősödött, a részvény 9982 forinton zárt pénteken, heti forgalma 34 milliárd forint volt;
  • Mol árfolyama 3,64 százalékkal emelkedett, pénteken a papír 2564 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,53 milliárd forintot tett ki;
  • Richter 1,88 százalékkal gyengült a héten, pénteken 7325 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 4,76 milliárd forintot;
  • Magyar Telekom árfolyama 4,57 százalékkal nőtt a héten, a papír záróára 400,5 forint volt pénteken, 881 millió forintos heti forgalom mellett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3473,67ponton zárt a héten, ami 10,15 ponttal, 0,29 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!