Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly kutyaszorítóba kezd kerülni a Svájci Nemzeti Bank (SNB), miután egyre jobban erősödik a svájci frank árfolyama, de közben az országot az a veszély fenyegeti, hogy az amerikaiak árfolyam-manipulátornak minősítik a devizája gyengítése érdekében végrehajtott intervenciók miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium még január közepén publikálta jelentését, amelyben az alpesi országot visszatették arra a listára, amelyen a potenciálisan árfolyam-manipulátornak bélyegzett országok szerepelnek. Ezen a listán olyan országok szerepelnek, amelyeknek nagy az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többletük, jelentős a folyó fizetési mérleg többletük vagy mesterségesen gyengítik devizájukat kereskedelmi előnyök megszerzése érdekében. Ha mind a három kritérium teljesül, akkor az adott ország devizamanipulátorrá válik.

Bár önmagában annak, hogy az amerikaiak manipulátornak bélyegeznek egy országot, közvetlen negatív következményei nincsenek, a piac azonban a hírt felhívásnak értékelte, s egyre több pozíció kezdett nyílni a frank további erősödésére spekulálva.

A Reuters tudósítása szerint a frank dollárral szembeni további erősödésére nyitott pozíciók nagysága a devizapiacon olyan magas szintre emelkedett, mint utoljára 2016 végén. A jelentés hatására a frank/euró árfolyam letörte az addig támaszként szolgáló 1,08-as szintet is és egészen 1,06-ig ereszkedett, ezen a szinten utoljára 2015 nyarán járt.

Ezen szint közelében persze járt azóta az árfolyam, például 2016 nyarán, közvetlenül a brexit-szavazást követően. Akkor az SNB beavatkozott, elég látványosan, mivel az intervencióról a jegybank illetékesei is tájékoztattak szokásuktól eltérőn. Az SNB évente mindössze egyszer publikál adatokat a devizapiaci beavatkozásairól, azonban a Bloomberg tudósítása szerint a jegybanki tartalékok rendszeresen között alakulásán nyomot hagy, ha nagyobb összegű beavatkozás történik. Ezek pedig egyelőre nem utalnak arra, hogy az SNB-t zavarná a jelenlegi helyzet.

Az elemzők megosztottak abban a kérdésben, most lép-e a bank vagy engedik tovább erősödni a frankot. A frank erősödése ugyanis jelenleg elsősorban külső tényezőknek köszönhető, az év elején az amerikai-iráni konfliktus, később pedig a koronavírus-járvány növelte a biztonságos eszközök iránti keresletet, mint amilyen a frank is. Ha a koronavírus-helyzet stabilizálódik, akkor szerintem a jelenlegi árszint elfogadható lehet az SNB számára - mondta a Bloombergnek David Marmet, a a Zürcher Kantonalbank közgazdásza.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint most nagyjából 1,05 lehet az a szint, ahol az SNB már nem gondolkodik tovább, hanem lépni fog. Andreas König az Amundi Asset Management devizaüzletágának vezetője szerint az amerikaiak bejelentése azt eredményezte, hogy a svájci jegybank toleranciaszintje a korábbi 1,08-1,1-es sávból 1,06-1,08 közé tolódott. Azonban ennek széle már nincs messze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!