Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arra már korábban is volt példa, hogy sikeresen kísérleteztek hidrogénmeghajtással egy repülőgépben, most azonban a Rolls-Royce és az Easyjet egy újabb lépést tettek annak érdekében, hogy zölddé váljon a repülés. A Reuters szerint a Rolls-Royce hétfőn azt jelentette be, hogy egy új, különlegesen kialakított hajtóművet teljes mértékben a – környezetbarát módon előállított – zöld hidrogénnel üzemeltettek.

A módosított, Rolls-Royce AE 2100-A típusú hajtóművet úgy alakítottak át, hogy meghajtható legyen a kizárólag szél- és vízenergia felhasználásával előállított zöld hidrogénnel. A hajtóművet egyelőre csak a földön tesztelték, de a két vállalat az is közölte, hogy a közeljövőben, újabb tesztek után a levegőben is tesztelni fogják a hajtóművet. 

A kísérlet célja az volt, hogy bebizonyítsák: a hidrogén felhasználásával biztonságosan és hatásosan tudják működtetni a  repülőgépek hajtóműveit. A Rolls-Royce és az Easyjet mellett egy ehhez hasonló technológián dolgozik egyébként az Airbus, valamint egy francia-angol, hajtóműveket gyártó vállalat, a CFM is.

A hidrogénalapú hajtóművek segíthetnek abban a korábban a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által megfogalmazott célban, hogy 2050-re a repülés teljesen karbonsemlegessé váljon – kommentálta a hétfői sikeres tesztet a Reuters. A repülés mellett ugyanezzel kísérleteznek már a vasútnál is, de azzal kapcsolatban felmerült, hogy túl drága lehet a dolog.