Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy 2022. január 18. közzétett bejegyzése szerint a hamburgi Eye/o start-up vállalkozás újabb fontos pert nyert internetfogyasztók számára. Az ügyet a német Axel Springer kiadó vitte a bíróságra, mert nem tetszett nekik, hogy weblapjaikról letilthatóak voltak a reklámok. Utoljára 2018-ban indított hasonló támadást a kiadó, akkor a szövetségi bíróságon keresztül, amit szintén elvesztett.

A mostani per jogalapjának a HTML kódot szánták, hogy az általuk megjelenített tartalmat, ne lehessen külső kiterjesztéssel megváltoztatni. 

Az Eye/o szerint azért mérföldkő a per az internet szabadsága szempontjából, mert ez a szerzői jogi védelem kiterjedt volna valamennyi modern böngészőfunkcióra. Így azonnal illegálissá válhatott volna minden adatvédelmi, nyomkövetési és fordítási funkciót, akadálymentesítést, CSS-módosítást, valamint hirdetésblokkolást lehetővé tevő alkalmazás. A cég győzelemének köszönhető, hogy továbbra sem a webfejlesztőknek kell egyéni engedélyeket kérni kiadóktól.

Kai Recke, az Eye/o jogi főtanácsosának véleménye szerint egyértelműen "túl messzire ment" az Axel Springer. Ettől függetlenül, a kiadó aggodalma érthető. A legtöbb esetben a hirdetésekből származik egy-egy kiadó legnagyobb bevétele, ha ezeket blokkolják, kevesebb pénz jut tartalomgyártásra. Egy 2021-es felmérés szerint az internethasználók több mint 46 százaléka használ valamilyen reklámblokkoló bővítményt.