Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rövidesen újabb, a fenntarthatóság jegyében hozott szabályozást nyomhat le a mobilgyártók torkán az Európai Unió: Az egységes mobiltöltők után az Európai Bizottság illetékes szerve állítólag egy olyan jogszabály-tervezeten dolgozik, mely kötelezővé tenné a készülékgyártók számára az egyszerű(bb), akár a felhasználó által otthon is elvégezhető akkucserét - írja a HWSW a holland Het Financieele Dagblad által megszellőztetett tervről.

A fenntarthatósági célokat ez úgy szolgálná, hogy a mobiltelefonok életciklusa a nehéz akkucsere miatt lerövidült a korábbi időszakokhoz képest. Ugyanis sokszor csak azért kénytelenek lecserélni 2-3 éves mobiljukat a felhasználók, mert a gyárilag beszerelt akkumulátor cellái elfáradtak, cseréjük pedig nehézkes és költséges.

A most készülő szabályrendszer lényegében az összes piaci szereplőre kihathat, ugyanis a legtöbb telefonnál már nem levehető a hátlap, így a felhasználók nagy része nem tudja cserélni az egységeket. De már az sem ritka, hogy az áramforrás  a hardver elválaszthatatlan része. Viszont a technológia gyengesége, hogy az akkumulátorok élettartama folyamatosan rövidül.

Az Európai Bizottság "Európai zöld megállapodásért" felelős alelnöke, Frans Timmermann biztos által jegyzett jogszabály-tervezet véget vetne ennek a gyakorlatnak, "egyszerűbb akkumulátorcserét" előírva a gyártók számára annak érdekében, hogy az eszközök életciklusa könnyen meghosszabbítható legyen, ezáltal a jelenleginél lényegesen kevesebb elektromos hulladék keletkezzen - írja a HWSH az elemzésében, mely szerint a javaslat azt is tiltaná a gyártóknak, hogy az eladatlan komponenseket újrahasznosítás nélkül megsemmisítésék. Valamint egy átfogó, EU-s szintű elektronikai hulladék újrahasznosítási programot vezetnének be.

Az EU már erősen fellépett az utóbbi időben a mobilok piacán: legutóbb azt szabályozták, hogy csak egyféle mobiltöltőt lehet majd gyártani a telefonokhoz.