Fenntartható, folyamatos emberi jelenlétet ígér a Holdon a NASA Artemis - a görög mitológiában a Hold istennőjéről elnevezett - programja, aminek Artemis I elnevezésű, legénység nélküli rakétája még ma a kilövőállásra kerül, és a tervek szerint augusztus 29-én indul majd Hold körüli útjára.

Az űrszonda elrepül majd a Hold mellett, hogy annak gravitációját felhasználva 70 000 kilométerrel a Holdon túlra, a Földtől csaknem félmillió kilométerre repüljön – messzebbre, mint ahova ember valaha is utazott.

Emberi személyzet egyelőre nem vesz részt az űrutazásban, a rakéta az Orion nevű egységet hajtja majd meg, amiben több tesztbábu foglal majd helyet, többek közt Helga és Zohar, akiket radioaktív sugárzást mérő érzékelőkkel szerelnek majd fel.

A mesterséges legénység tagja lesz még Campos Kapitány is, akit arról a mérnökről neveztek el, aki nagy szerepet játszott az 1970-es Apollo 13 küldetés során felmerült vészhelyzet megoldásában. Az emberi tesztbábuk mellett egy műkutya is helyet foglal majd a fedélzeten, aki nem más, mint Snoopy, az 1950-ben született képregényhős. Őt egyébként gravitációt jelző műszerrel látják majd el, így regisztrálva a fülkében a repülés alatt uralkodó nehézségi erőt.

Amennyiben az Artemis I tesztje sikeresen zárul, az zöld utat adhat majd annak az egységnek, amiben már valódi asztronauták ülnek majd: az Artemis II kilövése a tervek szerint 2024 májusában történhet majd meg, a legénység tagjainak nevét egyelőre nem tették közzé. A NASA Artemis programjának hosszú távú céljai közé tartozik a Hold természeti erőforrásainak kitermeléséhez és a jövőbeni Mars küldetésekhez szükséges infrastruktúra kiépítése.

A mintegy 98 méter magas és 2,6 millió kilogrammos rakéta magyar idő szerint 23 órakor indul majd a floridai Kennedy Space Center 39B jelzésű kilövőállására, amit élőben is követhetnek majd az érdeklődök a NASA honlapján. Érdemes majd némi élelemmel és kávéval is készülni a közvetítésre, a hozzávetőleg 6,5 kilométeres utat ugyanis előreláthatólag 11 óra alatt teszi majd meg az Artemis I.