A brit jegybank által bemutatott tervek alapján a digitális font újfajta fizetőeszköz lenne, amely azonban több tulajdonságában lényegesen különbözne a kriptovalutáktól.

A kedd este közzétett részletes ismertetés szerint a legnagyobb különbség az lenne, hogy a magánforgalmazók által létrehozott kriptovalutákkal ellentétben a digitális fontotBank of England bocsátaná ki, és a brit kormány támogatná.

A digitális brit valutát is font sterlingnek hívnák és értéke stabil lenne, ugyanúgy, mint a fizikai bankjegyeknek, abban az értelemben, hogy tíz digitális font mindig ugyanannyit érne, mint egy tízfontos bankó

– hangsúlyozza keddi tájékoztatásában a brit jegybank.

Digitális pénzhez digitális pénztárca

A Bank of England szerint alapvető különbséget jelent az is, hogy a digitális font nem lépne a készpénz helyébe.

A brit jegybank szerint új pénzformák jelentek meg a láthatáron, és ezek közül némelyik veszélyeztetheti Nagy-Britannia pénzügyi stabilitását.

Az a pénz azonban, amelyet a Bank of England bocsát ki, a brit pénzügyi és monetáris rendszer stabilitásának pillére – fogalmaz kedd esti tájékoztatásában a brit jegybank.

A digitális pénzt digitális pénztárcákban lehet majd tárolni, és onnan lehet vele fizetni. Ez nem bankszámla lenne, és ugyanúgy nem kamatozna, ahogy a nadrágzsebben tartott készpénz sem kamatozik, egyszerűen ugyanolyan napi fizetési tranzakciókra lehet majd felhasználni, mint a fizikai formában létező készpénzt

– hangsúlyozzák a Bank of England szakértői.

Mi a különbség a Bitcoin és a digitális pénz között?

Sir Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzó-helyettese kedd este egy londoni pénzügyi rendezvényen tartott előadásában megerősítette, hogy a digitális fontnak – ha bevezetik – semmi köze nem lenne az olyan kriptovalutákhoz, mint például a Bitcoin.

Sir Jon Cunliffe hangsúlyozta, hogy a kriptopénzek zöme erőteljesen spekulatív, inkább fogadásszerű eszköz, értékük szélsőséges kilengésekre hajlamos, éppen azért, mert „nincs semmi mögöttük”,

nincs belső, valódi értékük, és emiatt nem alkalmasak általános fizetési célokra sem.

„A digitális font ugyanakkor biztonságos, megbízható pénzforma lenne, amelyet a háztartások és az üzleti vállalkozások mindennapi tranzakcióikhoz használhatnak, ugyanúgy, ahogy a Bank of England által kibocsájtott jelenlegi bankjegyeket” – mondta a brit jegybank kormányzó-helyettese.

Ha döntés születik a digitális font bevezetéséről, az infrastruktúra kiépítése évekig eltartana, így az új pénzfajta meghonosítása az évtized második felében lenne esedékes.