Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh közrádió újságírója tárta fel két egykori helyi Huawei-vezető beszámolója alapján, hogy a cég leányvállalata érzékeny adatokat gyűjtött például üzletemberekről és politikusokról, amit aztán alkalmanként a kínai nagykövetséggel is megosztottak - olvasható a portálon.

Ezen felül egy olyan rendszerben tárolták a mezei ügyfelek adatait - köztük a szokásos információkon kívül érzékenyebb adatokat is - amelyet közvetlenül Kínából kezelnek, tehát nehéz megmondani, hogy ki férhet hozzájuk. Olyan adatokat is elkértek az ügyfelektől, mint hogy hány gyerekük van, mi a személyes érdeklődési körük és milyen az anyagi helyzetük.

A Huawei egy írásos nyilatkozatot adott ki az ügyre reagálva, amelyben tagadták, hogy bármi törvénytelen dolgot követtek volna el, és hangsúlyozták, hogy minden tevékenységük a cseh és az európai törvények, illetve a GDPR betartásával történik.

A cég lapunknak is reagált a vádakra, azt írják, hogy azok teljesen megalapozatlanok és nem felelnek meg a valóságnak. "A Huawei működése során soha nem végzett semmilyen információgyűjtő tevékenységet sem a kínai nagykövetséggel, sem pedig más szervezettel kapcsolatosan. A vállalat Csehországban a felhasználók adatainak kezelését a cseh, illetve az EU-s vonatkozó, hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően végzi. Mélységesen elítélünk minden, a Huawei-jel szembeni felelőtlen és kicsinyes vádat" - írják.