Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem újdonság, hogy a Hold talaja jelentősen eltér a Föld talajától, többek között ezért, mert egyfelől nem tartalmaz szerves anyagokat, másrészt tele van éles meteoritdarabokkal, továbbá rengeteg kozmikus sugárzás éri.

Az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb, a múlt év végén indult projektjében norvég együttműködő partnerével, a Solsys Mining-gal közösen ennek ellenére vizsgálja a Hold felszínén történő növénytermesztés megvalósíthatóságát.

A folyamat lényege, hogy egy úgynevezett hidropónikus módszerrel a Hold talajának műtrágyává történő átalakítására törekszenek – írja az Agroinform.

A Hold talajában egyelőre kihívást jelent a magvak számára az egészséges gyökérrendszer kialakítása, a hidroponika éppen ennek a nehézségnek a leküzdésére jött létre. Ugyanis általa a gyökereket közvetlenül tápanyagban gazdag vízben nevelik a talaj helyett.

A Solsys Mining csapata optimista, mert állításuk szerint már termesztettek babot az említett módszerrel, tápanyagforrásként szimulált holdi hegyvidéki regolitot használva.

A NASA azt tervezi, hogy 2025-ben ismét űrhajósokat küld a Holdra, 2028-ra pedig tartós holdi jelenlétet szeretnének elérni. Az ESA norvég együttműködéssel zajló projektje a tervek szerint egy évig fog zajlani.