Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) G1 - Minor eseményre vonatkozó geomágneses viharra vonatkozó jelzést adott ki. Az előrejelzett esemény mellett az űridőjárás-szakértők egy koronakidobódást is figyelemmel kísérnek, amely egy C-4 osztályú robbanásból származik a Napból tegnap - számolt be a wewatherboy.com.

A koronakidobódás (coronal mass ejection - CME) által a Földre mért csapás hétfőn éri el a Földet. Bár az Egyesült Államok keleti részén jelenleg egy jelentős téli vihar van kibontakozóban, nincs közvetlen kapcsolat az űridőjárási aktivitás e hulláma és a földi időjárási esemény között.

A Földre most ható G2 vihar miatt a szakértők szerint a legintenzívebben a 60. földrajzi szélességi fok környékén fejti ki hatását. Ebben a térségben a Földön az elektromos hálózat ingadozásai, míg az űrben a műholdak orientációjának rendellenességei fordulhatnak elő. A kommunikáció is akadozhat: a nagyfrekvenciás  rádióhullámok terjedése a magasabb szélességi körökön gyenge lehet. (Budapest a 47. szélességi fokon fekszik)

A koronalyukak bármikor és bárhol kialakulhatnak a Napon, de a napminimum körüli években gyakoribbak és tartósabbak. A koronalyukak a Nap északi és déli pólusainál a legelterjedtebbek és legstabilabbak; ezek a poláris lyukak azonban növekedhetnek és kiterjedhetnek az alacsonyabb napszélességekre is. A tartós koronalyukak a nagy sebességű napszél-áramlatok tartós forrásaivá válhatnak. 

Most a szakértők azt vizsgálják, hogy a következő időszakban a napszél-intenzitása, a koronakidobódások és a geomágneses viharok gyakoribbá vagy erősebbé válnak.

Bár még az ilyen jelenségek élettani hatásairól keveset tudunk, a feltételezések szerint a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét, ami migrénhez vezethet. Emellett egyéb műszeres mérési eredmények azt mutatják, hogy a homlok, a nyak és a vállak területén megváltozik az izmok feszülése, valamint módosulhat az észlelési és koncentrációs képesség is.

Kutatások folynak arról, hogy az erős mágneses viharok hatással vannak-e a skizofréniában és depresszióban szenvedő páciensekre, mivel a napkitörések az agy potenciálját és aktivitását is befolyásolják.