Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oxitec brit biotechnológiai vállalat folytatja azon tervét, hogy több százmillió genetikailag módosított szúnyogot engedjen szabadon, hogy tesztelje az "Aedes aegypti", a dengue-fertőzést, a zikát, a sárgalázat és más életveszélyes fertőzéseket terjesztő faj szaporodásának új kísérleti módját - írja az MRT nevű szakportál.

A szúnyogok első adagját a múlt héten engedték szabadon Florida állam déli partjainál egy évtizede tartó tervezés és hatósági engedélyeztetés után - erősítette meg a Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott vállalat a közleményében. A cég kifejtette, hogy az elkövetkező hónapokban hat helyen "az Oxitec "Aedes aegypti" hímivarú szúnyogokat engednek el, amelyek lassan kezdik el szabályozni a populáció nagyságát. 

A helyi hatóságok által támogatott projekt lényege, hogy több millió hím szúnyogot engednek szabadon, amelyek egy OX5034 nevű módosított génnel rendelkeznek, ez korlátozza a nőstények túlélését, akikkel párosodnak. Így a nőstények elpusztulnának, mielőtt eléggé megnőnének ahhoz, hogy megcsípjenek és betegséget terjesszenek, mivel csak ők táplálkoznak vérrel (a hímek fanedveken élnek). Amikor az új hímek felnőnek, több nősténnyel párosodnak, ami tovább csökkentené az "Aedes aegypti" egyedszámát.

Az Oxitec hangsúlyozta, hogy bár ez a faj a Florida Keys-i szúnyogpopulációnak csak 4 százalékát teszi ki, a szigetvilágban szinte az összes betegség terjedéséért felelős. A vállalat emellett kifejtette, hogy az "Aedes aegypti" elleni technológiáját 2019-ben sikeresen tesztelték a brazil Sao Paulo államban, ahol mindössze 13 hetes kezelés után sikerült a faj populációját akár 95 százalékkal redukálni. 

A projektet azonban több Florida Keys-i lakos és környezetvédő szervezetek kritizálják, akik aggódnak az emberekre és más fajokra gyakorolt lehetséges hatások miatt. "Bűncselekménynek tartom, hogy belekeveredünk ebbe a kísérletbe. Mindent kockáztatunk, és semmit sem nyerünk" - mondta Meagan Hull lakos a múlt hónapban egy helyi tanácsülésen.

Bill és Melinda Gates éppen a héten jelentették be, hogy elválnak, de alapítványukat közösen vezetik majd tovább.