Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Saule Technologies névre keresztelt lengyel vállalat napelemes elektronikus árcímkét fejlesztett ki az áruházak polcaira - adta hírül a Notes from Poland.

A kütyüknek elegendő az a fény, ami a boltok mesterséges világításáról a pici napelemeikre esik, ezek adják az áramot a mikrochipnek, a szerkezetek agyának. Egy varsói benzinkúton már tesztelik is az újítást.

A technológiai lehetővé teszi, hogy a kiskereskedők az áruházaik teljes hálózatán percre kész áron kínálják a termékeiket, ugyanis a kütyükön a távolból módosíthatják a számokat. Ennek egyik haszna, hogy a vásárlók azonnal látják a legfrissebb akciókat, a másik pedig az, hogy a gyors leárazásnak köszönhetően a boltok kiszórhatják a szavatossági idejük végén járó termékeiket, amelyek így nem a kukában végzik.

A cég a Google-lal is együtt dolgozik annak érdekében, hogy az amerikai gigász felhőtechnológiáját és a mesterséges intelligencia terén szerzett tudását is felhasználják a további fejlesztéshez. A lengyel vállalat új generációs, rugalmas napelemeket gyárt, amelyek egyik lehetséges felhasználása az okos árcímke. Ehhez e-ink kijelzőkkel egyesítették a napelemeket.

Az árcímkére feliratok is kiírhatók, szintén a távolból, ami nem csupán a tájékoztatást, hanem reklámok elhelyezését is lehetővé teszi. Ehhez inkább a nagyobb változatok használhatók, miután a termék négytől harminc centis nagyság lesz elérhető, amikor piacra kerül. Becslések szerint a villanycímkék tíz éven át lesznek használhatók

Kép: Saule Technology/Press Materials
A lengyel vállalat először egy mobiltelefon-töltőt fejlesztett ki, amely szintén a helyiségek világításakor keletkező, részben hulladék fényt alakítja vissza elektromos árammá. Emellett napellenzőkbe és elektromos autók töltőibe építették be napelemeiket.