Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zsínórban másodszor választotta a világ legvegánbarátabb városának Londont a vegetáriánus és vegán éttermeket listázó a HappyCow online oldal - írja a brit Guardian online kiadása.

A HappyCow a lista kialakításánál a vegán, vegetáriánus éttermek vagy az ilyen ételeket is az étlapjukra tűző egységek számát, valamint az vizsgálja, hogy egy adott város általánosságban mennyire vegánbarát.

Londonban járnak a legjobban

A brit fővárosban a lista szerint 152 vegán, azaz állati eredetű alapanyagokat mellőző fogásokat kínáló étterem található, ahol többek között növényi alapú "sült csirke", szusi vagy pizza szerepel az étlapon. A lista második helyére New York, míg a harmadikra Berlin került. A dobogóról éppen lecsúszott Los Angeles és Toronto.

A közép-kelet-európai régióból Varsó szerepelt a legjobban, a lengyel főváros a hatodik lett és Prága is felkerült a tízes listára, Budapest viszont nem. A magyar fővárosban a HappyCow szerint 32 teljesen vegán étterem üzemel, ha a vegetáriánus konyhát és a vegetáriánus ételeket is kínálókat hozzászámoljuk, akkor már 105 éttermet ajánl az oldal.

Hústalanabb évek jönnek

Magyarországon eközben még növekedést mutat a húsfogyasztás, a KSH adatai szerint a magyarok 2018-ban átlagosan csaknem 64 kilogramm húst ettek meg fejenként, ami majdnem 3 kilóval több mint a 2017-es átlag. A jövőben azonban csökkenés jöhet az Európai Bizottság tanulmánya szerint.

Az uniós előrejelzés szerint a 2018-as, egy főre jutó 69,3 kilogrammos átlagos uniós húsfogyasztás 68,7 kilóra csökkenhet 2030-ra. A fogyasztás várható visszaesését többek között a húspótlók iránti egyre növekvő igény okozhatja a jövőben.