A Chicagóban 1886-ban alapított vállalat már évek óta küszködik: már lassan egy évtizede nem tudja növelni bevételeit, hét éve pedig veszteségesen működik. Az utolsó szög az áruházlánc koporsójában egy 134 milló dolláros hitel volt, amelynek a fizetési határideje hétfőn járt le és a vállalat nem tudta kifizetni.

A CNN szerint a Sears a csődvédelem kérelmét hétfőn hajnalban nyújtották be egy New York-i csődbíróságon. Az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás egyelőre nem jelenti a Sears végét, a cég a csődvédelem alatt azon dolgozhat, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja működését.

A vállalat által kiadott közlemény szerint a cég továbbra is működni szeretne, továbbra sem zárná be azokat az üzleteit, amelyek profitábilisak, illetve a Sears és Kmart online oldalai is működnek tovább - egy újabb 600 millió dolláros hitel segítségével. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a vállalat eladót keres a fennmaradó nagyszámú üzleteire, illetve a következő hónapban bezáró 46 áruházán felül további, legalább 142 üzletét bezárja az év végéig.

Eddie Lampert, a Sears elnöke és legnagyobb részvényese a vezérigazgatói posztjáról is lemondott a csődvédelem benyújtásakor, a vállalatot három ügyvezető viszi tovább.

Intő jelek

A CNN megjegyzi, hogy bár a Sears tovább folytatja tevékenységét, a korábbi tendenciák azt mutatták, hogy a csődvédelembe menekülő áruázláncok - például a Toy "R" Us, a RadioShack vagy a Sports Authority - hasonló lépése igazából a sírjukba vezető útnak bizonyult, miután a csődvédelemben sem sikerült talpra állniuk.

Intő jel lehet, hogy tavaly a hagyományos áruházak az ünnepek alatt erős eladásokról számoltak be, a Sears és a Kmart eladásai viszont visszaestek. Az elmúlt évtizedben a Sears vezetése azzal próbált versenyben maradni, hogy üzleteket zárt be és hatalmas költségcsökkentéseket hajtott végre, visszavágta egyebek mellett a hirdetési kiadásait is, ugyanakkor nem fektetett pénzt az üzletek modernizálásába és felújításába.

Ennek az lett a következménye, hogy eltűnt a vállalat készpénztartaléka. A csődvédelmi kérelemben közöltek szerint a vállalat eszközállományának értéke 6,9 milliárd dollárra, adóssága viszont 11,3 milliárd dollárra rúg. A Sears 41 centes árfolyamon zárt pénteken a New York-i tőzsdén, jóllehet részvényeit 2005-ben még 100 dolláron jegyezték, miután az egykor második Warren Buffettként méltatott Lampert egyesítette a Sears és a Kmart áruházláncot egy 11 milliárd dolláros ügylet révén.

A csődvédelmi eljárásra azért van szükség, mert Lampert, aki a Sears legnagyobb részvényese és hitelezője is, nem tudott megállapodni az általa javasolt átalakítási tervről a vállalat különleges igazgatói bizottságával.

Eltűnő dicső múlt

A Sears még öt évvel ezelőtt 246 ezer embernek adott munkát az USA-ban, ami mostanra 90 ezerre olvadt. A vállalat legjobb éveiben 3000 üzletet üzemeltetett, amelyek száma idén augusztusra 860-ra esett - és a vállalat közlése szerint ez a szám tovább zsugorodik az év végéig.

Árbevétel alapján 1989-ig Észak- Amerika legnagyobb kiskereskedelmi lánca volt, ekkor ezt a pozíciót a Walmart vette el tőle. Mindezzel együtt is, továbbra is Amerika legnagyobb áruházlánca maradt. Az árbevétele 2017-ben 16,7 milliárd dollár volt, ami a 2014. évi 31,2 milliárd dollárnak majdnem fele.

Képünk forrása: Justin Sullivan/Getty Images/AFP