Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőről keddre virradó éjjel vészhelyzet miatt kikapcsolták a csehországi dukovanyi atomerőmű egyik reaktorát - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. Az ország délkeleti részén lévő létesítményben az ezt megelőző 40 napban előre tervezett karbantartás volt, a reaktorokat vasárnap indították újra.

Mielőtt a második energiablokkot teljes termelésre állították volna, problémák mutatkoztak, ezért leállították a reaktort - hangzik a hivatalos tájékoztatás. A hiba elhárítása néhány hetet vehet igénybe - derült ki Jiry Bezdek, az erőmű képviselőjének szavaiból.

Érdekes

A szomszédos országból érkezett hír azért különösen érdekes, mert a paksi atomerőműben is rendre előfordulnak hasonló, termeléskieséssel, teljesítményeséssel, visszaterheléssel vagy akár reaktor hálózatról való leválasztásával végződő, előre nem látott, így nem is tervezett események. Mint arról a Napi.hu a tavalyi erőművi "lőlapot" összesítve megírta: 2016 óta mintegy 70 esetben fordult elő hasonló esemény, melyet ugyan ritkán idéz elő szó szerint a reaktor meghibásodása, de ez a rendszer egésze szempontjából lényegtelen.

Azért nem számít, mert teljesen mindegy, hogy melyik más egység (gerjesztő, hálózati alállomás, turbinafedél, szénkefe) romlik el vagy lesz hibás, mert ha emiatt a blokk (vagy: blokkok) nem képes a névleges teljesítményükön üzemelni, akkor az a teljesítmény kiesik a rendszerből, és ennek pótlása éppen azért nehéz, mert miközben rendszerint nagy, többszáz megawatt (MW) hiány keletkezik a termelői oldalon, azt váratlanul, előzetes jelzés nélkül kell tudni pótolnia a rendszerirányítónak. Ez pedig annál többe kerül, minél nagyobb termelői volumenről van szó.

Pakson legutóbb alig egy hete történt ilyen eset - majdnem 300 MW teljesítmény esett ki váratlanul egy generátorhiba miatt. Ez a mennyiség több, mint az idén épült összes napelemes erőművi kapacitás - ideértve azt a 100 MW-ot is, amit Kaposvár mellett még épp csak alapkőletételeztek -, de összevethető akár a teljes magyarországi szélerőműves termelőkapacitással is, ami 329 MW.

Kettőből kettő orosz

Csehországban két atomerőmű üzemel, mindkettő orosz technológiát alkalmaz. A dukovanyi volt az első, 1985-1987-ben helyezték üzembe. Dukovanyban négy WWER típusú reaktor adja az áramtermeléshez szükséges hőt, kapacitásuk egyenként 440 MW. Az Ausztriával határos temelini erőmű 2002 óta működik két WWER reaktorral. Az egyik 1000, a másik 2160 megawattos. A létesítmények az ország áramellátásának 20-20 százalékáról gondoskodnak.

Évek óta folyik vita az atomerőművek bővítéséről: Dukovanyban két új blokkot telepíthetnek. A kormánynak idén kellene döntenie a kérdésről, beleértve ebbe a finanszírozás módját is. A tendert 2020-ban írhatják ki, a projekt iránt érdeklődik az orosz Roszatom, a francia EDF, a dél-koreai KHNP, a kínai China General Nuclear Power, az amerikai Westinghouse és a francia Areva konzorciuma és a japán Mitsubishi Atmea.