Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Garantáltan jól fognak szórakozni a következő hónapokban azok, akik szeretik a nagy politikai színjátékokat, miután az amerikai elnökválasztási kampány a célegyenesbe kanyarodik, s bár Donald Trump elnök a közvélemény-kutatások szerint vesztésre áll várható kihívójával, Joe Biden volt alelnökkel szemben, a meccs még messze nincs lefutva - véli Dan Senor politikai tanácsadó, akinek cikke a Financial Times (FT) legolvasottabb írásai között szerepelt. A szakértő részt vett Mitt Romeny republikánus elnökjelölt 2012-es választási kampányában, és dolgozott George W Bush elnök adminisztrációjában.

A legtöbb politikai megmondó ember szerint Trump már nem lesz képes előhúzni a kalapból a nyuszit, azaz már varázslattal sem tudja megfordítani a 2020-as elnökválasztási kampányt, amelyben vesztésre áll, mert a közvélemény olyan rossznak ítéli az elnöki teljesítményét, hogy ezt nem feledtetheti. A koronavírus-pandémia szövetségi szintű kezelését elhanyagolta, a feketék elleni rendőri erőszak miatt kirobbant lázadásokra nem tudott békítően reagálni, a gazdaság visszapattanása a tavaszi zuhanás után elmaradt. Biden sok intézetnél két számjegyű előnnyel vezet vele szemben és a kritikus ingadozó államokban is jobban áll nála.

De

Ugyanakkor a volt alelnök szereplése a nyilvánosságban nem igazán erőteljes. A szavazók alig látják: június végéig három hónapon keresztül nem tartott sajtótájékoztatót. Azóta is csak ritkán hagyja el otthonát és alig posztol a közösségi médiában. Ezzel szemben a Trump-kampány naponta átlag 14 poszttal "eteti" az elnök 28 millió Facebook-követőjét. A szakértők mindkét oldalon úgy látják, hogy Biden láthatatlansága Trump malmára hajtja a vizet, elsősorban azzal, hogy meghatározhatja, hogyan gondolkodjanak a választók a kihívójáról.

Például elnökként ki fogja használni erőteljes médiajelenlétét arra, hogy ráégessen valamilyen címkét Bidenre alelnök-jelöltjére, akit augusztus elején nevez meg. Az alelnökök választása során két szempont vezérelheti az elnökjelölteket - emlékeztet az FT cikkírója. Az egyik, hogy megerősítse saját üzenetét. Ezért választotta annak idején Bill Clinton maga mellé Al Gore-t, aki szintén a demokraták új nemzedékéhez tartozott. A másik, hogy mintegy semlegesítse valamilyen hiányosságát. Barack Obama demokrata és George W Bush republikánus elnök is nemzetbiztonsági tapasztalattal rendelkező alelnök-jelöltet választott Biden, illetve Dick Chaney személyében.

Trump saját 2016-os választásával az első csoporthoz csatlakozott: alelnöke Mike Pence ismert keményvonalas konzervatív lett. Ha Biden progresszív baloldali elkötelezettségét akarja megerősíteni alelnök-jelöltjével, akkor Trump előveheti régi mantráját, miszerint ő a jog és a rend védelmezője szemben a balosok szobordöntögetésével, azaz elbizonytalaníthatja a mérsékelt átlagszavazókat abban, hogy akarnak-e erőteljesen progresszív szellemiségű vezetést látni az ország élén.

Félfordulat

Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget ki tudja használni, az elnöknek fel kellene adnia ragaszkodását a konföderációs szimbólumokhoz, például a rabszolgatartó dél vezetőinek szobraihoz, és arra kellene koncentrálnia, hogy ellenzi a "felejtsük el a múltunkat" törekvéseket. Az ifjú amerikai progresszívek mindenkit támadnak, aki szerintük nem megfelelő viselkedést tanúsít, ám sok amerikait aggaszt, hogy ez a hozzáállás kicsúszhat a józan határok közül. A Cato Institute és a YouGov közvélemény-kutató intézetek felmérése szerint az emberek 62 százaléka tart attól, hogy elmondja a véleményét, egyszerűen azért, mert mások sértőnek találhatják azt.

Ha Trump fel tudja erősíteni azokat a vádakat, miszerint egyes tanárokat, újságírókat, üzletembereket és diákokat meggyőződésük, vagy valamilyen kisebb hibájuk miatt szorítottak háttérbe, akkor elmozdíthatja a közhangulatot a saját javára - véli az FT politikai tanácsadó cikkírója.

Viták

Szerinte semmiképpen sem szabad Trumpot leírni a három elnökjelölti vita előtt. A 2015-2016-os elnökválasztási kampányban nem kis részben az ilyen típusú vitákon győzte le a republikánus elnökjelölt-aspiránsokat és az első páros vitát leszámítva nem szerepelt rosszul akkori demokrata versenytársával, Hillary Clintonnal szemben sem. Biden nem jó vitázó, könnyen beleszaladhat nagyon kínos hibákba - korábbi elnökválasztásokon volt már ilyesmire példa.

Végül Trump sokat javíthat megítélésén, ha végre rátermett vezetőhöz méltó viselkedést tanúsít az egészségügyi válság kezelésében a következő hónapokban. A két politikai oldal szakértői egyetértenek abban, hogy tett egy lépést ebbe az irányba az elmúlt napokban. Elismerte, hogy a járvány súlyosbodhat, megjelent nyilvánosan maszkban, elhalasztotta a Republikánus Pát konvencióját és felkeresett egy olyan céget, amely ígéretes vakcina fejlesztésén dolgozik.

Az elnököt segítheti, ha jó hírek érkeznek az USA-ban és a nyugati világ más országaiban folyó koronavírus-oltásokról, mert ez bizakodóbbá teheti a közhangulatot. Az idei elnökválasztási kampány a járványt leszámítva is rendkívüli feltételek között zajlik, például azért is, mert bizonytalanságok vannak a levélszavazás körül és Trump bármikor képes olyan minibotrányokat kreálni, amelyek befolyásolhatják a végeredményt. Az FT cikkírója szerint mindent egybevetve a nagy homályból Biden jelenlegi vezetése ellenére még egy igazi verseny bontakozhat ki.