Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásokkal összhangban a svájci szavazók jóváhagyták a fegyvertartási szabályok szigorítását és a nemzetközi vállalatoknak nyújtott adókedvezmények megvonását a vasárnap tartott népszavazáson. A végleges eredmények szerint a szavazók 67,3 százaléka támogatta, 36,3 százaléka pedig ellenezte a fegyvertartás szabályainak szigorítását. A választási részvétel 43,34 százalékos volt - írta az MTI híre alapján a 444.hu.

A szavazópolgárok 66,4 százaléka mondott igent arra, hogy vonják meg az adókedvezményeket a svájci székhelyű nemzetközi vállalatoktól, valamint növeljék a munkáltatók és a munkavállalók által fizetett nyugdíj-hozzájárulás mértékét.

A székhelyét Svájcban fenntartó mintegy 24 ezer külföldi vállalat, attól függően, hogy melyik kantonban jegyezték be, 7,8 százalék és 12 százalék közötti mértékű társasági adót fizetett, míg a hazai vállalatok társaságiadó-kulcsa 12 és 24 százalék között mozgott. A kantonok eltörlik a hazai vállalatok adókulcsait, és minden cég egységesen, a multinacionális vállalatokra érvényes szabályok szerint fog adózni.

Az új adószabályok 2020 elején léphetnek életbe.

Az EU és az OECD nyomást gyakorolt Svájcra, hogy szüntesse meg azokat az adókedvezményeket, amelyek segítségével az alpesi ország sok nagyvállalatot vonzott az országba.