Ha Ruth Bader Ginsburg helyére megszavazzák Trump jelöltjét, akkor a konzervatívok évtizedekre átvennék a hatalmat a Legfelsőbb Bíróságon, mivel 6-3-as többségben lennének (a mostani 5-4-es helyett). A bírák kinevezése életük végéig vagy lemondásukig szól.

Egyenlő jogokat garantálunk a törvény szerint minden polgárnak, tekintet nélkül fajra, bőrszínre, vallásra. A jövő héten megnevezem a jelöltemet, aki egy nő lesz - mondta Donald Trump egy kampányrendezvényen az Euronews beszámolója szerint.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szerint bárkit jelöl az elnök új bírónak, szavaznak róla. A demokraták viszont azt szeretnék, ha a bíróság új tagját már az új elnök jelölné januárban kezdődő hivatali idejében, és az új összetételű szenátus szavazna róla.

Megdöbbentő a McConnell szenátor vezette republikánusok álszentsége. Épp az ellenkezőt teszik annak, amit Antonin Scalia bíró halála után. Ő Barack Obama hivatali idejében hunyt el 4 éve, a választás évében, és az elnök nem indulhatott újra a kétciklusos korlátozás miatt. Akkor a republikánus többségű szenátus több mint 400 napon át nem volt hajlandó szavazni Obama jelöltjéről, most viszont siettetik a jelölést - fogalmazott Barbara Perry, a Virginiai Egyetem professzora.

A 87 éves Ruth Bader Ginsburg a Legfelsőbb Bíróság liberális bíráinak vezére volt, a nők egyenjogúságáért küzdő jogászként popkulturális ikonná vált. Halála hat héttel az elnökválasztás előtt újabb frontot nyitott a politikai küzdelemben.