Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végeláthatatlan brexit melodráma árnyékban szinte teljesen háttérbe szorult, hogy további szakadás is várhat az Európai Unióra, amennyiben nem tud megállapodni Svájccal. Az EU által indított egyeztetések lényege, hogy a meglévő kétoldalú megállapodások gyűjteményét egy átfogó keretmegállapodás vegye át, lehetőleg minél ekőbb. A korábbi tervek szerint a megállapodás októberre készült volna el. Erre azonban kicsi az esély.

Az EU még mindig arra vár, hogy Svájc ratifikálja a keretmegállapodást - mondta kérdésünkre Christoph Weil, a Commerzbank közgazdásza. A megállapodás aláírása az alapvető előfeltételét jelenti a jövőbeli egyeztetéseknek - tette hozzá.

Minden bizonnyal a brexit miatt akarta az EU felgyorsítani a keretrendszerről szóló tárgylásokat Svájccal - mondta Charlotte de Montpellier, az ING szakértője a Napi.hu-nak. Az EU el akarta kerülni, hogy a britek előtt Svájc lebegjen példakánt, mint sikeres különutas ország, ami érvényesíteni tudja érdekeit akkor is, ha nyomás nehezedik rá az unió részéről.

Svájc a feltételek további tisztázását akarja. Többek között megvédené az állampolgárai magas fizetéseit, elutasítana az állami juttatásokra vonatkozó egyes korlátokat, és az EU szabad mozgást biztosító alapelvei kapcsán is további tisztázást várna az Európai Bizottságtól. Az EU a halogatásra adott válaszként a nyáron lényegében elvágta Svájcot a közös részvénypiactól.

Jól mutatja, hogy nagyon más helyzetből tárgyal az EU-val Nagy-Britannia és Svájc. Míg a britek napról napra újabb válságforgatókönyveket dolgoznak ki, különösen arra az egyre valószínűbb esetre, hogy megállapodás nélkül hullanak ki az EU-ból, Svájc eddig lerázta magáról a nyomást.

A tárgyalások teljesen megakadtak - mondta Charlotte de Montpellier. A szakértő úgy véli, ki kell várni, hogy a svájci fél mit szeretne. Addig az új Európai Bizottság is csak várhat, mivel nem igazán maradt több eszköze a nyomásgyakorlásra - jegyezte meg.

Az EU-nak aligha lehet érdekében, hogy még egy partnerével megszűnjön a szoros gazdasági kapcsolata, de jelen állás szerint nem csak a londoni Cityről kell lemondani.

A svájci pénzügyi központtal már eleve bonyolultak a kapcsolatok, különösen amióta megszűnt a tőzsdepiaci hozzáférés. Nem hinném, hogy az EU továbbra is támaszkodhat Zürichre, mint pénzügyi központra ilyen körülmények között - vélekedett az ING szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!