Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aki szívinfarktust szenved, attól nem várható el, hogy néhány nap múlva az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsainak nyilvános tévévitáján szerepeljen, ám a 78 éves Bernie Sanders vermonti szenátor ennek ellenére megtette, és egyáltalán nem látszott rajta, hogy nem teljesen egészséges. Sőt, sokkal jobban szerepelt, mint bármelyik vetélytársa, beleérve ebbe Joe Biden volt alelnököt és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is - vezeti fel a vitát értékelő cikkét Edward Luce, a Financial Times (FT) publicistája.

Ráadásul Sanders beírhatott az ellenőrzőjébe még egy piros pontot: a párt ifjú sztárja, a 30 éves Alexandria Ocasio-Cortez támogatásáról biztosította. Ezzel hozzáadta az ifjú demokraták körében élvezett óriási népszerűségét Sanders örökifjúi lendületéhez. Az FT cikkírója szerint ez meg fogja keverni a versenyt.

A vesztes

A vita vesztese a 76 éves Biden volt, aki idősebbnek látszott, mint Sanders annak ellenére, hogy korához képest láthatóan kitűnő kondícióban van. A volt elnökjelöltnek lehetősége lett volna, hogy élesen bírálja Donald Trumpot, az USA elnökét, aki nyilvánvalóan fel akarta használni hatalmát arra, hogy egy idegen országban, Ukrajnában korrupciós eljárást indíttasson Biden, illetve fia, Hunter Biden ellen. Emiatt alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) indult ellene, hiszen nagyon úgy tűnik, saját politikai (újraválasztási) ambíciójának rendelte alá hivatalát.

Biden azonban ahelyett, hogy a méltatlan támadást a maga javára fordította volna, csak gondosan becsomagolt mondatokban támadta az USA regnáló elnökét, ráadásul összekeverte két fiát, Huntert és a fiatalon elhunyt Beau Bident, amikor azt mondta: büszke rá, hogy gyermeke Delaware állam főügyésze volt. A exalelnök mind a négy tévévitában gyengén szerepelt, így az FT publicistája szerint nem az a kérdés, hogy mikor száll ki a versenyből, hanem hogy lesz-e lelki ereje visszalépni.

Nem jött össze

Warrennek nem sikerült az előnyére fordítania Biden egyre jobban látható gyengeségét. A legjobb, ami vele történhetett az, hogy összes ellenfele őt - mint a közvélemény-kutatásokban vezető elnökaspiránst - támadta, Bidennel - a másodikkal - nem foglalkoztak. Ez önmagában erősíti első helyét. Ugyanakkor nem volt hajlandó elismerni, hogy az egészségbiztosítás általánossá téltelére vonatkozó terve, ami jelentős állami kiadással járna, hasonlóan általános adóemelést felételez. A nyilvánvalót tagadni pedig hiba.

A többi jelölt sem jött ki jól a vitából. Például Kamala Harris kaliforniai szenátor nem tudott szabadulni a demagógiától, ami például abban a kijelentésben nyilvánult meg, miszerint el kellene tiltani Trumpot a twitterezéstől. Beto O"Rourke, korábbi texasi kongresszusi képviselőnek egy ügye van: be akarja tiltani a támadófegyverek magánbirtoklását. A 37 éves Pete Buttigieg, az Indiana állambeli South Bend polgármestere nem tudja elhitetni, hogy elég érett az USA elnöki tisztségére. Amy Klobuchar minnesotai szenátor hitelesen vehetné át Bidentől a centrista jelölt imázsát, de a közelében sincs, hogy két számjegyű népszerűségi indexe legyen.

Dicső vereség

Igen nehéz elképzelni, hogy Sanders a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válhatna. A szívbetegséggel kezelt, idős, szocialista politikusoknak nem sok esélyt adnak az amerikai álmos könyvek az elnökválasztási versenyben. Ahhoz azonban elég népszerű és elég nagy a támogatottsága, hogy nagyon megnehezítse Warren útját az elnökjelöltségig. Ezt egyszer már megtette 2016-ban Hillary Clindonnal. Nagyon úgy tűnik, akárcsak akkor, most is eljuthat odáig, hogy legyen ár komolyan vehető esélye, hogy megfosztja ellenfelét az elnökjelöltségtől.