Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elektrotechnikai és informatikai termékek piaca Romániában nem csupán immunis a koronavírusra, de egyenesen jót tesz neki a járvány - írta a Maszol. A kezdeti zuhanás után ezen termékkategóriák kiskereskedelmi forgalma gyors emelkedésbe kezdett, a folyamat jelenleg is tart.

"A mi ágazatunkban mindenki optimista. A nyaralások elmaradtak, másra fordítják az emberek pénzt. A divatiparba is kevesebb pénz kerül, még ha az online jól is megy. Az emberek inkább az otthonukra költenek, ami lektro-IT kiskereskedőknek és a bútorgyártóknak előnyös" - nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Dragoș Sírbu, a második legnagyobb áruházlánc, a Flanco vezérigazgatója.

Hasonló szellemben nyilatkozott Dan Ostahie, a piacvezető Altex és a Media Galaxy tulajdonosa, mondván, jó esélyt lát arra, hogy a vállalat idén elérje az egymilliárd eurós árbevételt. Ez körülbelül 20 százalékos növekedést feltételez 2019-hez képest, amikor az Altex forgalma közel 4,1 milliárd lej volt.

Áprilisban volt a mélypont

Márciusban az elektrotechnikai, elektronikai és számítástechnikai termékek hazai forgalma 10 százalékkal csökkent. Az igazi feketeleves áprilisban következett, amikor a szakáruházak bezártak, s az online rendelések megszaporodása ellenére az ágazati szereplők bevételei 30-50 százalékkal zuhantak. Május közepén aztán gyökeres fordulat állt be, júniusban pedig már nagyon biztatóan alakultak az eladások. Az első nyári hónapban az ágazat 10-15 százalékos növekedést produkált Romániában.